Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων – Ζωντανή μετάδοση των εργασιών

Στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 21/10 ως και την Κυριακή 23/10 το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, με τίτλο: «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη» – Ξεκίνημα των εργασιών το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 8 μ.μ. η κεντρική πολιτική συζήτηση, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό κι ο Αλ. Τσίπρας.

Οι εργασίες του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ θα ξεκινήσουν το μεσημέρι στο Σεράφειο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με εκδήλωση στην οποία θα χαιρετίσει μεταξύ άλλων και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνιας Σβίγκου. Η κεντρική πολιτική συζήτηση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί επίσης σήμερα, Παρασκευή 21/10 στις 20:00 (υβριδικά) με τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων. Στο κλείσιμο των εργασιών την Κυριακή 23/10 θα εγκριθεί η Διακήρυξη του Φόρουμ.

Η κεντρική πολιτική συζήτηση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21/10 στις 20:00 (υβριδικά) με τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι Martina Anderson, εκπρόσωπος του ιρλανδικού Sinn Féin στην Ευρώπη, Heinz Bierbaum, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Udo Bullmann, ευρωβουλευτής του SPD και πρ. πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Mary Lou McDonald, πρόεδρος του Sinn Féin, Anna Pic, εθνική γραμματέας υπεύθυνη για τον Ευρωπαϊκό Τομέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και Aurélie Trouvé, πρόεδρος της συνέλευσης της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας (NUPES), υπό την προεδρία του συντονιστή του Φόρουμ, Pierre Laurent.

Επιπλέον, το Φόρουμ περιλαμβάνει τρεις μεγάλες θεματικές συζητήσεις πάνω στα ζητήματα της αλληλεγγύης, της κλιματικής κρίσης και του κοινωνικού και οικολογικού προσανατολισμού της Ευρώπης, του πολέμου, της ειρήνης και μιας νέας αρχιτεκτονικής συλλογικής ασφάλειας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί πλήθος άλλων εργαστηρίων και συνελεύσεων πάνω σε επιμέρους ζητήματα πολιτικής.

Οι εργασίες του Φόρουμ θα ανοίξουν το μέσημέρι 21/10 στις 14:30, με χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, και της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνιας Σβίγκου, ενώ κατά το κλείσιμο των εργασιών την Κυριακή 23/10 θα εγκριθεί η Διακήρυξη του Φόρουμ, με τα βασικά συμπεράσματα και τα επόμενα πιθανά βήματα κοινής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διοργανώνει το Σάββατο 22/10 στις 18:30 συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: Δημοκρατικό ή δυστοπικό;».

Συμμετέχουν οι Γιάννης Μπουρνούς (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), Helmut Scholz (Ευρωβουλευτής Die Linke, Γερμανία), Μαριλένα Κοππά (αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην Ευρωβουλευτής), Raffaella Bolini (Associazione Ricreativa e Culturale Italiana – ARCI, Ιταλία). Συντονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρώην υπουργός).

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 και έκτοτε επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση σε διαφορετικές χώρες.

Αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας, που συγκεντρώνει πολιτικούς, συνδικαλιστές, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, διανοουμένους και εκπροσώπους think-tanks και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Στόχος είναι -με σεβασμό στις διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις- να ανιχνεύσει πεδία κοινής παρέμβασης και δράσης των ευρύτερων προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πάνω στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ειδικά η σημερινή συγκυρία, όπως αυτή καθορίζεται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο, αλλά και τις συνέπειές του στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, σε συνδυασμό με την πολυεπίπεδη κρίση, καθιστά ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία της συνάντησης αυτής, ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ιστορικές προκλήσεις για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια των ανθρώπων της ηπείρου και στις παγκόσμιες απειλές που επηρεάζουν την Ευρώπη και τον κόσμο

Οι εργασίες του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν στο Σεράφειο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144).

21.10.2022