Ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

Ξενάγηση στα πλαίσια του Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ και με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η ξενάγηση έγινε από τον Φωτόπουλο Δημήτριο, Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου, Παράρτημα Τρίπολης. Ιδιαίτερα επεξηγηματικός και φιλόξενος μας ενημέρωσε για τα μουσειακά εκθέματα.

Το Μουσείο περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα από τον αγώνα του 1821, όπως και του πολέμου 1940. Έχει έντεκα ενότητες που καλύπτουν θεματικά τους αγώνες των Ελλήνων: όπλα και τεκμήρια από την επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική εκστρατεία, τις μάχες των Ελλήνων με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Απελευθέρωση. Στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται μια προτομή του Κολοκοτρώνη καθώς και ένα μεγάλο εκμαγείο μνημείων, που εξυμνούν τον στρατηγό Θ. Κολοκοτρώνη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των Τριπολιτσιωτών αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821.

       

Αξιοσημείωτα εκθέματα του μουσείου είναι το νεκρικό προσωπείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα όπλα των αγωνιστών της Τριπολιτσάς του 1821 και οι λιθογραφίες του Πέτερ Φον Ες με τους αγωνιστές του 1821. (στοιχεία έχω πάρει και από Βικιπαίδεια)  Στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου και στις συλλογές του βλέπει κανείς ανάγλυφη την ιστορία της Τρίπολης αλλά και όλης της Αρκαδίας.

‘Οπως μας είπε ο Σμήναρχος κος Φωτόπουλος, τα οστά του Κολοκοτρώνη είχαν μεταφερθεί από το 1930 στην Τρίπολη, από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα οστά του είχαν τοποθετηθεί σε μια κρύπτη στην βάση του Ηρώου των αγωνιστών του 1821 που βρίσκεται στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη. Το σημείο είναι ιερό και κάθε χρόνο ανήμερα της 25ης Μαρτίου καταθέτουν στεφάνια. Δυστυχώς όμως αυτό βεβηλώθηκε από τους Ιταλούς κατεκτητές το 1942. Οι ιταλοί στρατιώτες για αντίποινα σκόρπισαν τα οστά του Κολοκοτρώνη στην πλατεία, όπου με κίνδυνο της ζωής του ένα 13χρονο παιδί ο Γιώργος Τσουτσάνης γιος του Δημάρχου της Τρίπολη διέσωσε όσα οστά μπορούσε το βράδυ της 25ης Μαρτίου του 1942 .