Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος
Είναι αξιαγάπητες, αποτελούν ιδανική παρέα για τους μοναχικούς ανθρώπους αλλά, συν τοις άλλοις, έχουν και θεραπευτική δράση. Ο λόγος για τις γάτες, που αποτελούν ,σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, κάτι παραπάνω από ένα κατοικίδιο ζώο. Στην πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθούν μια πολύ καλή μορφή θεραπείας για άτομα με διαταραχές στη διάθεση ή με κατάθλιψη.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Physiology η αλληλεπίδραση με ζώα όπως οι γάτες, γεννά αυξημένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη προς άλλα άτομα, μειώνει την επιθετικότητα, ενώ παράλληλα ενισχύει την ενσυναίσθηση. Αυτό συμβαίνει , γιατί όταν κάποιος παίζει με μια γάτα απελευθερώνονται ορμόνες όπως η σεροτονίνη, ντοπαμίνη και οξυτοκίνη που βοηθούν το άτομο να νιώσει ευχαρίστηση , ευεξία και να μειώσει το στρες. Ειδικότερα, η απελευθέρωση της οξυτοκίνης στον εγκέφαλο μας κάνει πιο ευγενικούς και με μεγαλύτερη κατανόηση ανθρώπους.
Εκτός από τα ψυχικά οφέλη όμως οι γάτες μπορούν να βοηθήσουν και στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, εν γένει. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες γάτας είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση , χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με άτομα τα οποία δεν είχαν υιοθετήσει το συγκεκριμένο κατοικίδιο.
Τέλος αξίζει να αναφερθούμε και στο περιβόητο γουργούρισμα της γάτας που έχει επίσης θεραπευτική δράση . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συχνότητα γουργουρίσματος των γατών βοηθά στην επούλωση των κυττάρων ενώ μπορεί να βελτιώσει την πυκνότητα των οστών.
Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε γιατί τις είχαν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αλλά και γιατί ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9500 χρόνια…
Μήπως να το σκεφτόσασταν να υιοθετήσετε μια;
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ
Πηγές : www.spitogatos.gr, www.huffigtonpost.gr, https://medlabgr.blogspot.com