Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σλοβακίας στο επίκεντρο της συνάντησης της Κατ. Σακελλαροπούλου με την ομόλογό της

Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Σλοβακίας και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους, επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την Πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης τα σημαντικά διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα, με έμφαση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε:

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής σας στη χώρα μας. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας χαρακτηρίζονται από εποικοδομητική συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, καθώς μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες και έχουμε την ίδια προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουμε καταδικάσει ρητά και απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αμφισβητεί βασικές έννοιες του διεθνούς δικαίου, όπως το απαραβίαστο των συνόρων και το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να επιλέξει τον πολιτικό του προσανατολισμό. Η εισβολή αυτή επέφερε ανατροπή του συστήματος ασφαλείας που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη με κόπο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη τόσο στην ήπειρό μας όσο και στον κόσμο ολόκληρο. Πυροδότησε επίσης μια σειρά από αλλεπάλληλες κρίσεις – την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση – και δημιούργησε κίνδυνο επισιτιστικής ανεπάρκειας, καθώς και προσφυγικές ροές. Οι κρίσεις αυτές μόνο με στενή συνεργασία και επίδειξη αλληλεγγύης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Είμαι βέβαιη ότι οι διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικές σε όλα τα επίπεδα και αναπτύσσονται σε περιφερειακό, σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Και πάλι καλώς ήρθατε, κυρία Πρόεδρε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε:

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εγκάρδια υποδοχή σας. Όπως και εσείς είπατε και συμφωνώ μαζί σας, οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πολύ στενές, είναι πολύ εποικοδομητικές και γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι η επίσκεψή μου εδώ σήμερα θα δώσει ώθηση για ακόμα περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών.
Βέβαια, η Ελλάδα για τους Σλοβάκους είναι μια όμορφη χώρα που την αγαπούν, είναι τόπος τουριστικός, αλλά και ένας τόπος όπου μπορούν και να δημιουργήσουν, ειδικά στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα. Όπως ακριβώς και εσείς είπατε, στον σημερινό κόσμο, στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, σαν χώρες έχουμε κοινές αξίες και γι’ αυτό μαζί θα πρέπει να αντισταθούμε στις κρίσεις, την επερχόμενη και την υπάρχουσα, την ενεργειακή και την κλιματική.
Όσον αφορά τώρα την ρωσική επιθετικότητα, την αισθανόμαστε άμεσα καθώς ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους είναι η όμορη χώρα που συνορεύει μαζί μας, ο άμεσος γείτονάς μας. Συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης που πυροδότησε αυτός ο πόλεμος, θέλω να σας πληροφορήσω ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου πάνω από 700.000 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν από τη χώρα μας, εκ των οποίων οι 90.000 παρέμειναν στην χώρα μας προσωρινά. Και βέβαια, όπως είπαμε, οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με στενή συνεργασία χωρών που έχουν τις ίδιες αξίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, μέρος της αντιπροσωπείας μου είναι άνθρωποι από διάφορα χαρτοφυλάκια, από διάφορες υπηρεσίες, όπως και επιχειρηματίες.
Και πάλι σας ευχαριστώ για την υποδοχή σας και χαίρομαι για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν.

Τελετή Παρασημοφόρησης
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Zuzana Čaputová το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.
Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Zuzana Čaputová απένειμε στην κυρία Σακελλαροπούλου το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λευκού Διπλού Σταυρού.

6.9.2022