Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζητούν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας τόνισαν την Κυριακή τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία σε μια κλήση, ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον.

«Σε κοινή κλήση, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν, ο πρόεδρος (Εμανουέλ) Μακρόν και ο καγκελάριος (Όλαφ) Σολτς υπογράμμισαν τη σταθερή δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή του.

«Τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας και της προστασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χαιρέτισαν τις πρόσφατες συζητήσεις για τη διευκόλυνση μιας αποστολής του ΔΟΑΕ στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια».
«Επιπλέον, συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης προς τους εταίρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή και τον περιορισμό των αποσταθεροποιητικών περιφερειακών δραστηριοτήτων του Ιράν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην περιγραφή της κλήσης μεταξύ των τεσσάρων.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μεσανατολικό τμήμα της συζήτησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μελετούν την απάντηση του Ιράν σε αυτό που η ΕΕ αποκάλεσε «τελική» πρότασή του για την αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας η Τεχεράνη περιόρισε το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

Πηγή: Reuters  Φωτό ΑΠΕ