Οι παγκόσμιες μετοχές και τα κρατικά ομόλογα βυθίστηκαν ξανά τη Δευτέρα, η Γουόλ Στρίτ καταρρέει

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε τη Δευτέρα με ισχυρή πτώση, με τους επενδυτές να φοβούνται μήπως ο πληθωρισμός ωθήσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να ακολουθήσει πιο αυστηρή οικονομική πολιτική, καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα μια οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,79%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με πτώση 4,68%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 έπεσε κατά 3,87%. Πηγή: ΑΠΕ

Σύμφωνα με το Reuters oι αγορές δέχονται πιέσεις αυτό το έτος, καθώς η άνοδος των τιμών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου λόγω εν μέρει του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν θέσει τη Fed σε καλό δρόμο για να λάβει ισχυρά μέτρα για να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική της, όπως η αύξηση των επιτοκίων.

Οι δείκτες αναφοράς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχουν υποστεί μειώσεις άνω του 20% από την πρόσφατη κορύφωση του κλεισίματος.

“Αυτό συμβαίνει παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις κεντρικές τράπεζες…, πυροδοτώντας φόβους ότι θα πρέπει να πάνε όλο και πιο γρήγορα για να εξημερωθεί ο πληθωρισμός, το κόστος των οποίων θεωρείται όλο και περισσότερο χαμηλότερη ανάπτυξη και ενδεχομένως ύφεση”, δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Equiti Capital Στιούαρτ Κόουλ.

Με τις πληθωρικές τάσεις να μην δείχνουν σημάδια μείωσης και νέες μαζικές δοκιμές COVID-19 στην Κίνα να πυροδοτούν ανησυχίες για πιο καταστροφικά lockdowns και συμπιέζει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι επενδυτές μειώνουν την έκθεση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε όλους τους τομείς. ΠηγήReuters Φωτό: Reuters news