Οι προτεραιότητες Κασσελάκη

Να μπει σε θέσεις μάχης απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου μετά την παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας στην οποία βρέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των εσωκομματικών εκλογών. Τα στελέχη του κόμματος, αλλά και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιδιώκουν να ρίξουν τους τόνους στο εσωτερικό, στρέφοντας την ατζέντα στο τερέν της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος.

Αλλωστε, οι fast track αλλαγές στην ΑΔΑΕ επανέφεραν στο προσκήνιο το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι παροικούντες, πάντως, την κομματική Ιερουσαλήμ διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να απαντά σε ό,τι χρειαστεί με τεκμηρίωση και συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα. Κάτι το οποίο, όπως επισημαίνουν, έσπευσαν να δηλώσουν με την παρουσία τους τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Star όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος.

Ανασυγκρότηση

Συνεργάτες από το επιτελείο του Σ. Κασσελάκη ξεκαθαρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει το επόμενο διάστημα ιδιαίτερη έμφαση, αφενός, στην κοινωνική πολιτική και στην υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και, αφετέρου, θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό του γύρω από την ανασυγκρότηση του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με σκοπό τη δημιουργία ενός εσωκομματικού οδικού χάρτη, προσανατολισμένου στην αναδιάταξη των κοινοβουλευτικών και κομματικών δυνάμεων. Ο στόχος είναι να δοθεί το έναυσμα αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία για μια σειρά συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος. Δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες-κόμβοι του επόμενου διαστήματος. Η πρώτη αφορά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου. Εκεί ο νέος πρόεδρος θα εισηγηθεί την πρότασή του για τις αλλαγές που θα γίνουν στο προεδρείο της Κ.Ο., ενώ θα οριστούν και οι τομεάρχες, η λεγόμενη σκιώδης κυβέρνηση. Η δεύτερη ημερομηνία-σταθμός είναι όπως όλα δείχνουν η 22η Οκτωβρίου. Τότε αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου θα επικυρωθεί ο νέος πολιτικός και οργανωτικός χάρτης ανασυγκρότησης του κόμματος.

Ως προς τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης, ήδη έχει ανακοινωθεί ότι ο Σ. Φάμελλος παραμένει πρόεδρος της Κ.Ο., νέα εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε η Δώρα Αυγέρη, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας προορίζεται για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Σ. Κασσελάκη έχει οριστεί ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης, προερχόμενος από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Με το βλέμμα στην Αυτοδιοίκηση

Ο Σ. Κασσελάκης το προσεχές διάστημα θα δώσει εξίσου έμφαση στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς εκτιμάται ότι το μομέντουμ της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεων του κόμματος. Μετά την παρουσία του στην κεντρική εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης και του Κώστα Ζαχαριάδη στην Αθήνα αλλά και τη συνάντησή του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Ιωακειμίδη, σχεδιάζεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με στελέχη και υποψήφιους της Αυτοδιοίκησης.

Νέα παρέμβαση Κασσελάκη

Με νέο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί εκ νέου τους πολίτες να γίνουν μέλη του κόμματος μέσω του isyriza, ασκώντας κριτική στον τρόπο που ασκείται κυρίαρχα η πολιτική εντός Κοινοβουλίου από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης. Διατυπώνει δε τη θέση ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν τα τμήματα του κόμματος με βάση το καταστατικό, ενώ καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κόμματος με στόχο να παράγεται πολιτική και μέσω των ψηφιακών μέσων. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα νέο μοντέλο παραγωγής πολιτικής. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όχι πριν τις εκλογές, αλλά να ξεκινήσει από τώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσκεψη στην Κύπρο

Την Κύπρο θα επισκεφθεί από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου ο Σ. Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεργάτες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνουν ότι ο νέος πρόεδρος θα αναχωρήσει από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και τις σαφείς θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κάλπες της Κυριακής τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου συνεχάρησαν τον Σ. Κασσελάκη για την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Επιστροφή στη Θεσσαλία

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πριν την επίσκεψή του στην Κύπρο, αναμένεται να βρεθεί ξανά στις πληγείσες περιοχές με σκοπό να δείξει τη στήριξη του κόμματός του στους δοκιμαζόμενους από τις νέες φυσικές καταστροφές πολίτες και να θέσει σε πρώτο πλάνο τις κυβερνητικές ευθύνες. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στη Μάρα Ζαχαρέα και στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στην απουσία μέτρων πρόληψης, αλλά και στη διοικητική ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει την κρατική λειτουργία στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Μάλιστα, κατηγόρησε εμμέσως, πλην σαφώς την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την υπαρκτή κλιματική κρίση ως δικαιολογία για να κρύψει τις δικές της παθογένειες. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει απορροφήσει τους προβλεπόμενους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκλήσεις κομματικών οργάνων και στο βάθος συνέδριο

H εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακατεύει εκ των πραγμάτων την εσωκομματική τράπουλα, με αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκρίνουν την ενότητα ζητώντας να πέσουν οι τόνοι, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αιχμηροί χαρακτηρισμοί και οι εσωκομματικές βολές. Οι διαβουλεύσεις πάντως και οι συναντήσεις είναι πυρετώδεις, με τον νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στο «στρατηγείο» του στη Βουλή τις επόμενες κινήσεις του, διαμορφώνοντας τον οδικό χάρτη του προσεχούς διαστήματος.

Οι επόμενες κινήσεις

Κρίσιμοι κρίκοι στην ανασυγκρότηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούνται αφενός η σύνθεση του προεδρείου, αφετέρου η κατανομή των τομέων εργασίας. Την ερχόμενη Πέμπτη, λοιπόν, αναμένεται να «κλειδώσουν» όλα τα πρόσωπα που θα επωμιστούν το βάρος της κοινοβουλευτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα από τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ερώτημα παραμένει αν θα διατηρηθεί στη θέση του γραμματέα ο Διονύσης Καλαματιανός. Τις προηγούμενες μέρες, πάντως, μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν προς αξιοποίηση ήταν αυτό της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία μέχρι σήμερα εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μαζί με τους Νίκο Παππά και Νάσο Ηλιόπουλο. Οι πληροφορίες λένε ότι θέση-κλειδί αναμένεται να αναλάβει και ο Παύλος Πολάκης, όπως επίσης και ο Χάρης Μαμουλάκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο, με βάση την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι προγραμματισμένο για τον μήνα Νοέμβριο, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να συνεδριάσουν, όπως όλα δείχνουν, τα κομματικά όργανα. Πηγές της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ως προτεραιότητά του τη σύγκληση των κομματικών οργάνων, όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στο Star και στη Μάρα Ζαχαρέα. Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει την παρουσία του Στ. Κασσελάκη σε πόλεις της περιφέρειας, στη συνέχεια επίσκεψη στη Λευκωσία και στις 5 Οκτωβρίου τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η επόμενη συνεδρίαση οργάνου θα είναι αυτή της Πολιτικής Γραμματείας. Την ίδια ώρα, στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το συνέδριο δεν είναι εφικτό χρονικά να πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν μήνα, προκρίνοντας τη διεξαγωγή του μεν, στις αρχές του επόμενου έτους δε. Προς το παρόν ο Στ. Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιστολή της Ομπρέλας

Στο μεταξύ, επιστολή προς τους δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη έστειλαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τα οποία ανήκουν στην Ομπρέλα, ζητώντας την άμεση σύγκληση της Π.Γ., ενώ έθεσαν σε πρώτο πλάνο τρία ζητήματα. Πρώτον, να εκτιμηθεί η πολιτική συγκυρία και να υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, επιμένουν να οριστεί οδικός χάρτης για το συνέδριο στη βάση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής του καλοκαιριού. Τρίτον, να συζητηθούν η εσωκομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ζήτημα των χρεώσεων.

Κώστας Μεσσηνέζης Δημοσιογράφος
1.10.2023