Οι ψαράδες της Αμοργού διεκδικούν μέτρα περιορισμού της αλιείας στις θάλασσές τους

Την ανάγκη περιορισμού της αλιευτικής δραστηριότητας στην Αμοργό με στόχο την αναγέννηση των ιχθυοποθεμάτων, αλλά και εν γένει της  θεσμοθέτησης  περιοχών περιορισμού της αλιείας που θα συνεισφέρει στο φλέγον ζήτημα της μεγάλης μείωσης των αλιευτικών πόρων στις θάλασσές μας αλλά και της βιοποικιλότητας αναδεικνύει μελέτη που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Agricultural University of Athens -Οfficial, του Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού “Η Χοζοβιώτισσα’, του Cyclades Preservation Fund -CPF και του Blue Marine Foundation (BMF) στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ».

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ξεκίνησε πριν μια δεκαετία όταν οι αλιείς της Αμοργού είδαν τα δίχτυα τους να αδειάζουν και αποφάσισαν ότι πρέπει να δράσουν εδώ και τώρα. Έτσι άρχισαν να χτίζουν το όραμά τους για καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία κέρδισε την απόλυτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του νησιού αλλά σταδιακά και της πολιτείας, με αποκορύφωμα τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας το 2022 των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Cyclades Preservation Fund, Blue Marine Foundation) και αρμόδιων αρχών και υπουργείων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Αμοργού).

Σήμερα, αίτημα των Αμοργιανών αλιέων είναι να απαγορευτεί το ψάρεμα περιμετρικά της Αμοργού τους μήνες Απρίλη και Μάη – που είναι οι κρίσιμοι μήνες αναπαραγωγής αρκετών ειδών – αλλά και να αποκλειστούν μακροχρόνια από την αλιεία τρεις ζώνες – στα Κατάπολα, τη Νικουριά και τη Γραμβούσα – ώστε να επιτευχθεί η αναγέννηση των ιχθυοπληθυσμών και η προστασία των οικοσυστημάτων.

Συμμετοχική Διαχείριση: Επιστήμονες, περιβαλλοντικοί οργανισμοί και αλιείς ενώνουν δυνάμεις

Το αίτημα των αλιέων για περιορισμό με σκοπό την εξασφάλιση του εισοδήματος τους ανέλαβε να τεκμηριώσει επιστημονικά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανισμών Blue Marine Foundation και Cyclades Preservation Fund. Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναδεικνύει τη σημασία της παράκτιας ζώνης και των βιοτόπων της για πολλά είδη που αποτελούν στόχο στην αλιεία και έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα το αίτημα των αλιέων. Στην ημερίδα αποτελεσμάτων του έργου “Αλιευτική Μελέτη Νήσου Αμοργού” ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ Στέφανος Καλογήρου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της δωδεκάμηνης έρευνας, η οποία κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης.

Ο επίκουρος καθηγητής Δρ Άγγελος Λιοντάκης, στην τοποθέτησή του, ανέδειξε τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις που φέρει το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, τονίζοντας την κρισιμότητα της αλιείας για τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια της κοινωνίας και τον τουρισμό. Επιπλέον, ο Δρ Δημήτρης Πουρσανίδης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας παρουσίασε την οικολογική κατάσταση των βιοτόπων εντός των περιοχών μελέτης ενώ ανέδειξε και την παρουσία ξενικών ειδών.

“Τα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα διεκδικούν οι αλιείς. Οι ζώνες απαγόρευσης ψαρέματος θα γίνουν πυρήνες αναγέννησης για την ευρύτερη περιοχή. Η σύγχρονη τάση είναι να κλείνουμε υδρόβιες και χερσαίες περιοχές και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά. Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιοχές” υπογράμμισε η αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κα Ελένη Μήλιου.

«Για μας το «ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ» είναι μονόδρομος. Όταν κοιτάξαμε τις προτάσεις, μάς ήταν αυτονόητο ότι για να κερδίσουμε πρέπει να δώσουμε. Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι κάτι λιγότερο από ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της «Χοζοβιώτισσας» Μιχάλης Κρόσμαν στην εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί αλιείς ταξίδεψαν από την Αμοργό για να παρευρεθούν στην ημερίδα.

“Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ είναι win-win-win και η πολιτεία θα το υλοποιήσει”

Στην ημερίδα, τον λόγο έλαβε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας τις διεκδικήσεις του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ ως μια συνθήκη “win-win-win”.

“Προστατεύουμε τις θάλασσες, δημιουργούμε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους ψαράδες, αυξάνουμε τα ιχθυαποθέματα. Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ φιλοδοξώ να γίνει ένα πιλοτικό μοντέλο για όλη την Ελλάδα. Εγώ θα βοηθήσω με κάθε τρόπο αλλά και οι διάδοχοί μου [στο υπουργείο] το στηρίζουν εξίσου” ήταν τα λόγια του κ. Κεδίκογλου.

22.1.2024