Ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης τουρισμού διεκδικούν οι δήμαρχοι Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας

Τον χαρακτηρισμό ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης διεκδικούν  από κοινού οι δήμαρχοι Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας, για την ευρύτερη περιοχή των δήμων τους, και προς την κατεύθυνση αυτή, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, για την υποβολή του σχετικού αιτήματος, στο υπουργείο Τουρισμού.

Όπως τονίζουν στη σχετική ανακοίνωσή τους η  διεκδίκηση του χαρακτηρισμού «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ», είναι το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας των τριών Δημάρχων για μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, που θα στηρίζεται σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης και θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε Δήμου.

«Στην ουσία αποτελεί την αφετηρία μίας νέας εποχής για την Πέλλα συνολικότερα, προϊόν της αντίληψης ότι η συμπόρευση των Δήμων στα μεγάλα ζητήματα μπορεί να οδηγήσει στη άρση του διαχρονικού απομονωτισμού του Νομού», αναφέρουν εμφατικά.

Τα κύρια οφέλη από τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι τα εξής:

  1. Η πρόσβαση στα εξειδικευμένα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την τουριστική ανάπτυξη.
  2. Η αναγνωρισιμότητα που θα λάβουν από τη στιγμή που θα αποκτήσουν επίσημα και θεσμικά το status του Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού και η δυνατότητα αξιοποίησής του ως εργαλείο marketing.
  3. H πρόσβαση σε μία εξειδικευμένη, οργανωμένη, συστηματική και επιστημονική τεχνική υποστήριξη από τον οικείο Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.
  4. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως στοιχεία τουριστικής κίνησης του προορισμού, εξειδικευμένες μελέτες, κτλ.
  5. Η δυνατότητα δικτύωσης με άλλους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς, η δυνατότητα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν πρότυπους τουριστικούς προορισμούς.

28.2.2024