Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας του Economist, με τίτλο «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt. To συνέδριο ήταν μια συνδιοργάνωση της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Ολάντ.

Στο συνέδριο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, κ. Γιώργος Καββαθάς δήλωσε πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καθώς, κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε την ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρεθούν στην αιχμή των αλλαγών, καθώς είναι αυτές που ενσωματώνουν τις αξίες και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ευημερία της Ευρώπης. Ο πρόεδρος επεσήμανε πως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (το 99,6% δηλαδή των ελληνικών επιχειρήσεων) στη χώρα μας, ξεπερνούν τις 800.000 σε αριθμό, λειτουργώντας σε διαφορετικές ταχύτητες και με διαφορετική δυναμική, δραστηριοποιούμενες από απόλυτα παραδοσιακούς κλάδους έως κλάδους τεχνολογικής αιχμής. Επιπλέον, πολλές από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ως παρέες νέων επιστημόνων, ως νέα εκδοχή οικογενειακών επιχειρήσεων, ως δυναμικές επιχειρήσεις λίγων εργαζόμενων στη νανοτεχνολογία, στον αγροδιατροφικό τομέα ή σε τεχνικούς κλάδους. Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε πως υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα επιχειρήσεων που συνεργάστηκαν, μέσω της λογικής των clusters (συστάδες) επιχειρήσεων, διατήρησαν την αυτονομία τους και δεν χρειάστηκε να συγχωνευθούν ή να εξαγοραστούν για να επιβιώσουν. Πρόκειται ωστόσο για ένα στρώμα που «δομικά» αντιμετωπίζεται με άνισους όρους σε σχέση με τους μεγάλους οικονομικούς παίχτες.

       

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε ότι το κρίσιμο ερώτημα, είναι το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει, τα επόμενα χρόνια, όρους βιώσιμης, ανθεκτικής και συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, είναι δομικής σημασίας ερωτήματα όπως το πώς θα ενισχυθεί η γεωπολιτική παρουσία της Ευρώπης, πώς θα αποκτήσει πιο δυναμικές, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αλλά και πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις, στηρίζοντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό της. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή του Think Small First, διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι απαιτούνται, γενναίες πολιτικές, για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δήλωσε πως το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εξ ορισμού ως μειονέκτημα και η απάντηση στις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να είναι «…Ας μεγαλώσουν».

Στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της πολιτικής κοινότητας, τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ενώ χαιρετισμό απευθύναν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και κ. Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ.