Ομιλίας του Άδωνι Γεωργιάδη στο Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

μιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

«Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον».

 

«Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Ελληνογαλλικό Φόρουμ  λόγω πανδημίας, οι σχέσεις μας παραμένουν πολύ ενεργές, ίσως καλύτερες παρά ποτέ σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο στην αμυντική συνεργασία, αλλά στα πάντα. Ο λόγος που είμαστε εδώ σήμερα είναι για να μιλήσουμε για τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις, οι οποίες είναι ανθηρές, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πιο ανθηρές τα χρόνια που έρχονται».

 

«Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ήταν συνώνυμη του προβλήματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κυριότερος λόγος που κάποιος θα μίλαγε για την Ελλάδα στο Παρίσι ήταν για να μιλήσει για κάποια βοήθεια για την Ελλάδα, για το χρέος της, για το ΔΝΤ, για τα μέτρα λιτότητας και οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα, το 2022,  εκτιμώ ότι θα έχει ανάπτυξη άνω του 6%, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς σε όλη την ευρωζώνη. Είναι η 2η συνεχόμενη εξαιρετικά καλή χρόνια μετά το 8,4% του 2021. Δεν έχουμε απλώς επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας, αλλά έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ πια το 2019».

 

«Σε πάρα πολλούς τομείς η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Θα ξεχωρίσω πρώτα τις Ανανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΑυτά τα 3.5 χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κατορθώσει -επιταχύνοντας όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-, να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής ενέργειας. Υπολογίσαμε ότι φέτος γλιτώσαμε από τον προϋπολογισμό μας περισσότερα από 2 δις ευρώ από φυσικό αέριο και πετρέλαιο, το οποίο θα έπρεπε να εισάγουμε μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά του 2022 αλλά τελικά δεν χρειάστηκε, διότι το καλύψαμε από την παραγωγή μας από τον ήλιο και από τον άνεμο».

           

«Ο εθνικός μας στόχος να παράγουμε 20 giga μέχρι το 2030 θα επιτευχθεί 6 χρόνια νωρίτερα, το 2024. To ενδιαφέρον στην Ελλάδα για ΑΠΕ είναι άπειρο και η δυνατότητα της χώρας μας να παράγει ΑΠΕ είναι άπειρη. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα μεταβληθεί σε μία χώρα εξαγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και σε αυτό θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο πάρα πολλές Γαλλικές εταιρείες που ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να έχουμε ακόμα καλύτερη στο μέλλον, καθόσον αυτό αποτελεί ένα πολύ κομβικό σημείο της μεταξύ μας στρατηγικής σχέσης».

 

«Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 το οποίο έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το RRF, εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα πια στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη υποβάλει το αίτημα για την καταβολή της 2ης δόσης. Είμαστε μία από τις τέσσερις μόνο χώρες στην Ευρώπη που έχουμε ζητήσει να πάρουμε τη 2η δόση. Η απορρόφηση των χρημάτων γίνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι είχαμε προβλέψει. Στο δε σκέλος των χαμηλότοκων δανείων από το RRF, έχουμε ήδη προέγκριση από τις τράπεζες για επιχειρηματικά σχέδια άνω των 10 δις ευρώ» .

 

«Η Ελλάδα το 2021 πέτυχε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην ιστορία της και είμαι πάρα πολύ ευτυχής για αυτό. Το 2022 έχουμε δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ, καθώς έχουμε πάει καλύτερα από το 2021. Και το 2023, με τα ίδια εγκεκριμένα σχέδια από το RRF αλλά και από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε τρίτη συνεχόμενη χρονιά με απόλυτο ρεκόρ FDI άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές είναι από τη Γαλλία και ειδικεύονται σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα logistics , τα λιμάνια και άλλα».

 

«Η οικονομία μας δείχνει μία ζωτικότητα και μία αντοχή σε μία δύσκολη εποχή που νομίζω πρέπει να επισημανθεί και θέλω να αναφέρω μόνο έναν δείκτη. Μέσα στην πανδημία, σε συνεργασία με την κυρία Χατζηπέτρου και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες που μπορέσαμε να βγάλουμε εγγυημένα προγράμματα μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να διατηρήσουμε τη ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις την ώρα που την είχαν περισσότερη ανάγκη λόγω της πανδημίας.

Καταφέραμε και δώσαμε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα που ήδη περίπου το μισό ποσό του δανείου έχει καλυφθεί – γιατί τα δάνεια αυτά είναι πενταετή και είμαστε ήδη στα 2,5 χρόνια όπου δόθηκαν τα πρώτα δάνεια-τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι λιγότερο από το 0,5%. Άραπρακτικά έχουμε 100% εξυπηρέτηση όλου αυτού του προγράμματος, που τι δείχνει; Ότι ναι μεν δόθηκαν τα δάνεια αυτά σε όλες τις ελληνικές μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά αυτές ανταποκρίθηκαν και μένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

 

«Η Ελλάδα το 2022 επιτυγχάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα τριπλό ρεκόρ. Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, ρεκόρ εξαγωγών – 50 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το υψηλότερο στην ιστορία μας και σε ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 20%-  και ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οι τουριστικές εισπράξεις του 2022 θα είναι υψηλότερες από εκείνες του 2019, το οποίο ήταν το καλύτερο ιστορικά έτος του τουρισμού για την Ευρώπη».

 

Άρα, η έως σήμερα διαδρομή μας είναι θετική, η οικονομία πηγαίνει καλά, η Ελλάδα έπαψε να είναι το «μαύρο πρόβατο» ή ο «ασθενής» της Ευρώπης και πλέον είναι μία χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει πάρα πολύ γρήγορα. Πως μπορούμε να πάμε ακόμα γρηγορότερα; Προσελκύοντας ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις και γι’ αυτό είμαστε εδώ».

 

«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιστορικό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία». Για όσους δε γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνες δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αντίπαλο στρατόπεδο. Η Ελλάδα και η Γαλλία βρέθηκαν πάντα στο ίδιο στρατόπεδο και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και στο μέλλον».

 

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αμυντική μας συμφωνία. Για να μπορέσεις να προσελκύσεις επενδύσεις και να πάει καλά η οικονομία σου, πρέπει να έχεις ασφάλεια. Οι επενδυτές δεν πηγαίνουν κάπου που μπορεί να έχουν πολέμους, φασαρίες, συγκρούσεις και οτιδήποτε άλλο. Στην προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα, που σχεδόν καθημερινά λέει πράγματα τα οποία προφανώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, οι επενδυτές δεν κάνουν πίσω γιατί γνωρίζουν ότι έχουμε μια ωραία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Όλοι καταλαβαίνουν ότι μπορεί ο Ερντογάν να σκέφτεται την ώρα που κοιμάται πυραύλους και εισβολές στην Ελλάδα, στη Συρία και σε άλλες χώρες, αλλά δεν θα τολμούσε ποτέ να εισβάλλει στην Ελλάδα και να διακινδυνεύσει να έχει απέναντί του και τη Γαλλία. Άρα, λοιπόν αυτό παρέχει ασφάλεια στην Ελλάδα και η ασφάλεια κάνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων πολύ πιο εύκολη».

 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Μιλήσατε για τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη το 2022.  Το 2023, ο κύριος Σταϊκούρας είπε ότι η ανάπτυξή της θα είναι 1,8% όμως παρατηρείται μια οικονομική επιβράδυνση σε πολλές χώρες. Υπάρχουν οι φόβοι για ύφεση κυρίως στη Γερμανία. Δεν σας προβληματίζει το πώς μπορεί ένα υφεσιακό περιβάλλον να επηρεάσει τις επενδύσεις την επόμενη χρονιά; Και όχι μόνο υπό την έννοια της ίδιας της ύφεσης, αλλά για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, ίσως τη μεταβολή της μετάθεσης μιας  επένδυσης σε κάποιο άλλο πιο ευνοϊκό χρονικό σημείο. Επίσης, το 2023 έχουμε και εκλογές στην Ελλάδα.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα. Καταρχάς εάν με ανησυχεί ότι θα υπάρχει επιβράδυνση. Μα θα υπάρξει επιβράδυνση. Πρώτα από όλα για να μιλάμε λίγο σαν λογικοί άνθρωποι, οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια. Δεν ανεβάζουν τα επιτόκια για να υπάρχει ανάπτυξη. Ανεβάζουν τα επιτόκια για να υπάρχει επιβράδυνση, για να πέσει ο πληθωρισμός και να ακολουθήσει η οικονομία τον ανάποδο κύκλο. Θα ήταν παράλογο ο οδηγός που είναι οι κεντρικές τράπεζες να πατάνε φρένο και εμείς να αναρωτιόμαστε γιατί δεν τρέχουμε πιο γρήγορα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το 2023 θα είναι έτος επιβράδυνσης και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Εγώ όπου πηγαίνω και όπου μιλάω πάντα τους λέω να είστε προετοιμασμένοι γιατί το ’23 δεν θα είναι τόσο εύκολη χρονιά όσο ήταν το ’22 και το ’21. Δεν θα είναι 2020 και όσα φρικτά ακολούθησαν με τις καραντίνες, αλλά θα είναι μια χρονιά με πολλές προκλήσεις.

Αν με ρωτάτε αν ανησυχώ για τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, βεβαίως ανησυχώ και υπάρχουν και πολλές προκλήσεις εκεί για εμάς.  Η υψηλή τιμή της ενέργειας στη βιομηχανία μας δημιουργεί συνθήκες μη ανταγωνιστικότητας και άρα πρέπει εκεί να βρούμε γρήγορα λύση για να διορθώσουμε ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα που δυστυχώς δημιουργείται εκεί.

Άρα, όλα αυτά ναι και τα υπολογίζουμε και τα προσμετράμε. Με όλα αυτά υπολογισμένα πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε το 1,8%.

Και θέλω να σας πω κάτι, το 2020 οι προβλέψεις όλων για την ελληνική οικονομία ήταν ότι θα είχαμε διψήφιο αριθμό ύφεσης. Αν θυμάστε όταν ξεκίνησε η πανδημία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολόγισε στην αρχή ότι η Ελλάδα θα έχει μείον 20%, μετά κατέβηκε στο μείον 15%.  Γιατί;  Γιατί έβλεπε πόσος ήταν ο τουρισμός στο ΑΕΠ της χώρας, έβλεπε ότι ο τουρισμός ήταν κλειστός αφού δεν υπήρχαν αεροπορικές εταιρίες και ήταν όλοι μέσα στα σπίτια τους και αφαιρούσε αυτόματα όλο αυτό το κομμάτι του ΑΕΠ που ήταν 20% από το ΑΕΠ μας και μας πήγαινε μείον 20%. Μετά μας πήγε μείον 15%. Η Κομισιόν μας είχε μείον 12%. Πήγαμε καλύτερα, κλείσαμε μείον 9%. Δεν λέω ότι μείον 9% είναι ωραίο, αλλά για το ’20 ήταν πολύ καλύτερο του αναμενομένου.

Το 2021, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν έλεγαν ότι θα φτάσομε 4,5%. Τελικά φτάσαμε πάνω από 8%, στο 8,4%. Το 2022 οι  προβλέψεις ήταν πάλι για 4,5%.  Σήμερα λέμε στον προϋπολογισμό μας 5,6%, εγώ σας το λέω θα είναι πάνω από 6%.  Διότι με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν του τρίτου τριμήνου και την αναθεώρηση που θα γίνει όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ μας έχει δυναμική για άνω του 6%.

Άρα, λοιπόν και το ’20 και το ’21 και το ’22 η Ελλάδα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις.  Δεν βλέπω γιατί να μην συνεχίσουμε με την ίδια καλή παράδοση και το ’23. 

Θα μπορούσε ο εκλογικός κύκλος να είναι κάτι ανησυχητικό. Σε ποια περίπτωση;  Εάν πίστευα ότι θα οδηγούσε σε πολιτική αστάθεια. Πράγματι, αν δεν έχουμε Κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές αυτό για την οικονομία θα είναι πάρα πολύ κακό.

Όμως θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής και δεν θέλω να ακουστώ καθόλου αλαζών γιατί τον τελικό λόγο τον έχει το μεγάλο αφεντικό στη χώρα που είναι ο ελληνικός λαός, αλλά  πιστεύω διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και ζώντας πια στην ενεργό πολιτική 16 χρόνια έχω μια εμπειρία, πιστεύω στο τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιτύχει τον στόχο του και θα είναι εκ νέου Πρωθυπουργός αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

14.12.2022