Ομιλία του Μ. Βαρβιτσιώτη σε εκδήλωση με σπουδαστές του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών Εθνικής Αμύνης

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε αφυπνιστικά για την Ευρώπη και την αναμορφώνει όχι μόνο ως πολιτική και οικονομική Ένωση, αλλά και ως αμυντική ένωση, όπως ακριβώς είχε οραματιστεί και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε σπουδαστές του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών Εθνικής Αμύνης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία και πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αρχικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική και στρατιωτική απειλή που υφίσταται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. «Ως τώρα, η Ευρώπη έχει αντιδράσει έγκαιρα, συντονισμένα και πρωτόγνωρα. Στείλαμε το μήνυμα ότι δε θα ανεχτούμε την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες που οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τώρα με το αίμα τους: τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η μόνη χώρα που διαπιστώνουμε ότι δε συμμορφώνεται είναι η Τουρκία. «Τη στιγμή που όλοι ματώνουν, η Τουρκία ωφελείται οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και σχολίασε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα δώσει επιπρόσθετη αξία στους ευρωατλαντικούς δεσμούς και ότι πρέπει να δουλέψουμε στενά με τους Αμερικανούς εταίρους μας, για να προωθήσουμε το σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στον οικονομικό εκβιασμό που υφίσταται η Ευρώπη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία και τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να απεξαρτηθεί, να γίνει ανταγωνιστική αγορά και να επενδύσει στη διαφοροποίηση των πηγών της, όπως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ακόμη τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης που επαπειλείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και το νέο μεταναστευτικό ρεύμα που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει συντονισμένα.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Γαλλίας, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, που στηρίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες των δύο κρατών.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Γάλλος Πρέσβης Patrick Maisonnave.

16.5.2022