Ομιλία Ν. Ανδρουλάκη στην παρουσίαση του βιβλίου «Η δύναμη της αγάπης» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σημεία ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου «Η δύναμη της αγάπης» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Καστανιώτη «Η δύναμη της αγάπης» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε μετάφραση του Θανάση Νιάρχου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε τα φαινόμενα του αντιμεταναστευτικού λαϊκισμού, της ανόδου του λευκού εθνικισμού, των φυλετικών διακρίσεων και του κοινωνικού κατακερματισμού και διχασμού, που εξακολουθούν να υφίστανται και στις μέρες μας κάνοντας τα κηρύγματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επίκαιρα.

«Σε κάθε εποχή για να γίνει αποδεκτή η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δημιουργούνται και καλλιεργούνται στερεότυπα, ώστε αυτός που υφίσταται την αδικία να χάνει ως ένα βαθμό την ανθρώπινη ιδιότητά του. Να γίνεται κάτι ξένο, μη ισότιμο, ώστε στην ερώτηση που θέτει και ο Κινγκ «ποιος είναι ο πλησίον μου;», η απάντηση να είναι ανώδυνη για το κατεστημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
Έθιξε και το ζήτημα της προπαγάνδας και των fake news «στην εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα πλημμυρίζουν από αυτά για να ενισχύσουν την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, ή να δώσουν άλλοθι στις σφαγές του Πούτιν στην Ουκρανία» κάνοντας ειδική μνεία στην αναφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Το μυαλό μας δεν σταματούν να το πλημμυρίζουν οι μισο αλήθειες, οι προκαταλήψεις, τα ψεύτικα γεγονότα. Είναι μεγάλη ανάγκη για την ανθρωπότητα να κατορθώσει να υψωθεί πάνω από το βάλτο της αποβλακωτικής προπαγάνδας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάδυση των πολιτικών της ταυτότητας σε σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες. «Το είδαμε στην Αμερική κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ, ο οποίος αν και έχασε το 2020, παραμένει κυρίαρχος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίες που υποστηρίζει. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και στη Γαλλία με τους Ερίκ Ζιμούρ και Μαρίν Λεπέν. Εάν δεν επανέλθουμε σε πιο οικουμενικές αντιλήψεις για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως έκανε ο Κινγκ -και στις οποίες βασίζεται η φιλελεύθερη δημοκρατία-, θα είμαστε διαρκώς καταδικασμένοι σε μικρές και μεγάλες συγκρούσεις», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το βιβλίο προλόγισαν επίσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Λινός και ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου «Υγεία», Στρατής Παττακός. Συντόνισε την εκδήλωση ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.