Ομιλία στον ουκρανικό λαό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

Αγαπητοί φίλοι της Ουκρανίας,

Η Ρωσία αποφάσισε να εξαπολύσει έναν βάναυσο, άγριο πόλεμο, βασισμένο σε απεχθή ψέματα. Και εσείς — ο ουκρανικός λαός — είστε τα αθώα θύματα αυτής της ανοησίας. Από αυτά τα ψέματα.

Αυτός είναι ο πόλεμος του Κρεμλίνου. Ο πόλεμος του Πούτιν, όχι ο πόλεμος των ρωσικών λαών.

Από το Μαϊντάν, εσείς – ο ουκρανικός λαός – κάνατε τη γενναία και ελεύθερη επιλογή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και σήμερα αντιστέκεστε λυσσαλέα και ηρωικά. Υπερασπίζεστε τη γη και την αξιοπρέπειά σας. Η ελευθερία σου και τα παιδιά σου. Η ακεραιότητά σου. Η δημοκρατία σας.

Είναι επίσης η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία ολόκληρης της Ευρώπης που δέχεται επίθεση. Και ότι υπερασπίζεσαι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς – στην ΕΕ – έχουμε το ηθικό και πολιτικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ιστορική πρόκληση.

Στεκόμαστε δίπλα σας. Όχι μόνο με λόγια, αλλά με συγκεκριμένη και άμεση δράση.

Κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας 

Μαζί με τους εταίρους μας, έχουμε κινητοποιήσει έναν διεθνή αντιπολεμικό συνασπισμό για να στηρίξουμε εσάς και τη χώρα σας. Ένα ανερχόμενο κύμα εθνών και ηγετών. Όλοι όρθιοι υπερασπιζόμενοι το διεθνές δίκαιο. 

Υλική και στρατιωτική υποστήριξη 

Οργανώνουμε την επείγουσα παράδοση αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Όπλα, πυρομαχικά, ρουκέτες και καύσιμα είναι καθ’ οδόν προς τα στρατεύματά σας. Παρέχουμε επίσης σημαντικά χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Κυρώσεις 

Ήδη χτυπάμε δυνατά αυτούς που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο εναντίον σας. Αποφασίσαμε, μαζί με όλους τους εταίρους μας, κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της ρωσικής ηγεσίας.

Συμπεριλαμβανομένων εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ.

Και στοχοποιούμε όλους τους ολιγάρχες που τους στηρίζουν. Με τους συμμάχους μας, αποκόπτουμε τη Ρωσία και την οικονομία της από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό θα ακρωτηριάσει σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας να λειτουργεί παγκοσμίως.

Κλείνουμε επίσης τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Και θα πάμε παρακάτω.

Θα προτιμούσαμε να επιλύσουμε αυτή τη σύγκρουση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Αλλά ας μην υπάρχει αμφιβολία. Θα λογοδοτήσουμε όλους τους υπεύθυνους για αυτόν τον πόλεμο. Και όλοι όσοι παραβιάζουν τον νόμο του πολέμου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι

Είμαι σε συνεχή επαφή, στο μέτρο του δυνατού, με τον γενναίο πρόεδρό σας, τον αγαπητό μου φίλο Volodymyr Zelensky. Χαιρετίζω την ψυχραιμία και το κουράγιο του. Είναι μια αντανάκλαση της ψυχραιμίας και του θάρρους σας.

Ο Πρόεδρός σας – και εσείς ο ουκρανικός λαός, ουκρανικό έθνος – υψώνεστε σε αυτήν την ιστορική στιγμή. Και σήμερα, όλη η Ευρώπη πρέπει επίσης να ανέλθει σε αυτήν την ιστορική στιγμή.

Στεκόμαστε μαζί σας.

Ζήτω η Ευρώπη! Slava Ukraïni!

28.2.2ο22