Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή

«Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα διευρύνοντας τις στρατηγικές συμμαχίες της σε όλα τα μέτωπα και υιοθετώντας ένα πρωτόγνωρο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τις θυσίες του ελληνικού λαού». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τα προνόμια και τις ασυλίες της Διεθνούς Αρχής Βυθού» και την «Κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός, και του Καναδά, αφετέρου».

Αναλυτικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα σε όλα τα διεθνή fora, όπως αποδείχτηκε τόσο στην Πράγα όσο και στις ΗΠΑ, όπου προκάλεσε τον εκνευρισμό και την ανησυχία του κ. Ερντογάν. «Η Τουρκία στην Πράγα έδειξε ότι δεν έχει τη διάθεση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού συστήματος ασφαλείας και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά έχει προκαλέσει και η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε λιμάνι με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, γιατί παρακάμπτεται ο δικός της ρόλος.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η ένταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην τουρκική προεκλογική ατζέντα δεν ευνοεί ούτε τη μείωση της έντασης στο πεδίο ούτε το καλό κλίμα που εμείς επιδιώκουμε. Αντίθετα, υπογράμμισε την ανάγκη οι Έλληνες να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να κρατήσουμε τα ελληνοτουρκικά θέματα εκτός της προεκλογικής αντιπαράθεσης. «Είναι ο μόνος σώφρων τρόπος, για να ανακόψουμε τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, που είναι προσβλητικός, επικίνδυνος και εμβαθύνει το χάσμα που έχουμε για τη λειτουργία του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη μη συμπερίληψη της τροπολογίας Μενέντεζ στον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 (NDAA), ο κ. Βαρβιτσιώτης επέκρινε όσους πανηγυρίζουν για μια εξέλιξη που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, όπως ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι έχουν άγνοια για τη λειτουργία του αμερικανικού συστήματος νομοθέτησης, καθώς πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, που δεν είναι «το τέλος της διαδρομής» και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ακόμη ότι τα εθνικά μας συμφέροντα είναι ταυτισμένα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Αυτή αποτελεί την ασπίδα και τον οδηγό μας για την επίλυση των διαφορών στη θάλασσα και είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας να ενισχύεται η θέση της στο παγκόσμιο δικαιϊκό σύστημα με ισχυρά εργαλεία», σημείωσε. Και υπενθύμισε ότι με βάση τις προβλέψεις της η Ελλάδα προχώρησε σε οριοθετήσεις ΑΟΖ με γειτονικά κράτη αλλά και σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο. «Γι’ αυτό, η χώρα μας  δεν πρέπει να είναι “α λα καρτ επισκέπτης” στις ρυθμίσεις της», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη μετατρέψουμε την Ελλάδα «από χώρα σε χώρα transit».

12.10.2022