Ομιλία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε συνάντηση εργασίας με Πρέσβεις των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε σήμερα τους Πρέσβεις των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα, σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Σουηδική Πρεσβεία στο πλαίσιο της ανάληψης της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή που βιώνει η Τουρκία μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τον τουρκικό λαό και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, μαζί με άλλες χώρες, για να τον βοηθήσει να επανέλθει στην κανονικότητα. «Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό που νιώθει ο ελληνικός λαός. Είναι ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε, επίσης, τους Ευρωπαίους Πρέσβεις ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν έμφαση στο μεταναστευτικό και ιδίως στο θέμα της προστασίας των συνόρων, τη σπουδαιότητα του οποίου η Ελλάδα είχε αναδείξει έγκαιρα. «Πρέπει να διαχωρίσουμε τη νόμιμη από την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα, με τη συμφωνία για τους 5.000 εργάτες γης από την Αίγυπτο που είχα την τιμή να υπογράψω, άνοιξε τον δρόμο για συμφωνίες με τρίτες χώρες και για την πάταξη των δικτύων διακινητών», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να «τιμωρούνται» ορισμένες χώρες για τη γεωγραφική τους θέση, αλλά και ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφών και μετεγκατάστασης όσων εισέρχονται στην ΕΕ.

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει έμπρακτα και θα σταθεί αλληλέγγυα στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της, ενώ αναφορικά με τη Διεύρυνση της Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αναβίωση εθνικιστικών φιλοδοξιών. «Πρέπει να  προχωρήσουμε εξασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη δε θα γίνει Πύργος της Βαβέλ», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. «Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης και αυτό το πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση προσελκύοντας πλήθος επενδύσεων», κατέληξε.

14.2.2023

 

Τελευταία Άρθρα

Πολιτικό

ΜέΡΑ 25 : Κάλεσμα για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσεων για το δικαίωμα στη Στέγη. Στα πλαίσια του τριημέρου πανευρωπαϊκών δράσεων για το δικαίωμα στη στέγη, που οργανώνεται εδώ και χρόνια από τον European Action Coalition for the Right to Housing and to the City, τη φετεινή χρονιά επιλέξαμε να κάνουμε την κινητοποίηση στον Άρειο Πάγο. Οι λόγοι της επιλογής αυτής είναι κατανοητοί. Η δράση μας αυτή πέρα από τη διαμαρτυρία για την κατοχύρωση, από τον Άρειο Πάγο, της “νομιμότητας” των funds να υφαρπάζουν την περιουσία μας θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό δρώμενο σχετικό με το θέμα της κινητοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια, η συμμετοχή σας θα δυναμώσει τη φωνή όλων μας για να σταματήσει η βαρβαρότητα των πλειστηριασμών και των εξώσεων, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση, να πάψει η λεηλασία της ζωής μας. Ημέρα κινητοποίησης: Τετάρτη 29/3 ώρα 18.00 Τόπος: Άρειος Πάγος (Λεωφ. Αλεξάνδρας).Κινητοποίηση για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσεων για το δικαίωμα στη Στέγη