Ομιλία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην 132η Υπουργική Σύνοδο των κ-μ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την ανάγκη εξιχνίασης των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία αλλά και την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην παρέμβασή του στην 132η Υπουργική Σύνοδο των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τορίνο, κατά τη λήξη της εξάμηνης Ιταλικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε τη στήριξή του στον ουκρανικό λαό και ιδίως στην ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα δίδαγμα σχετικά με  όλες τις αυταρχικές συμπεριφορές», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός. «Ο αυταρχισμός τροφοδοτείται από την έλλειψη βασικών αρχών: των αρχών της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρατηρείται όχι μόνο στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και διεθνώς μέσα από αναθεωρητικές πολιτικές, συμπεριφορές ακραίου εθνικισμού ή ακόμα και με τη χρήση βίας», συμπλήρωσε. Για το λόγο αυτό, επισήμανε τη συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των αυταρχικών αυτών πολιτικών και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Θέλουμε περισσότερη συνεργασία και πιο αποτελεσματική επιτήρηση της εφαρμογής των κοινών μας Αρχών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί εργαλείο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, φαινομένων που παρουσίασαν αυξητικές τάσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης όχι μόνο να υπογράψουν αλλά και να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν το περιεχόμενο της Σύμβασης.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη για το έργο της την απερχόμενη ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλωσορίζοντας την ιρλανδική, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση της επόμενης Συνόδου των Ηγετών με συγκεκριμένες προτάσεις και σαφή στοχοθεσία.

20.5.2022