Ομιλία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εκδήλωση «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση»

Η Ευρώπη, εκτός από χώρος κοινών συμφερόντων, είναι και χώρος ανθρωπιάς και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βιώνουν την σκληρότητα του πολέμου, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση», που πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνούς Δικαίου και Διπλωματικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να βρουν στην Ευρώπη όχι μόνο την προσωρινή προστασία που έχουν ανάγκη, αλλά και να συνεχίσουν τη ζωή τους, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά, τα οποία πρέπει να πάνε σε σχολεία και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια. Και ο ρόλος της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι σημαντικός σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε. Στη χώρα μας, επεσήμανε, έχουν φτάσει ήδη περίπου 14.000 πρόσφυγες, αριθμός που αναμένεται να μεγεθυνθεί όταν απεγκλωβιστούν από την περιοχή της Μαριούπολης οι Έλληνες ομογενείς, τους οποίους «θα υποδεχτούμε σαν αδέρφια μέσα στα πλαίσια των κανόνων όχι μόνο της ανθρωπιάς και του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων που μας ενώνουν ως Έλληνες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι χώρες που σε άλλες περιπτώσεις είχαν κλειστά τα σύνορά τους και δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην ισότιμη κατανομή των βαρών, σήμερα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό, παρατήρησε, διευκολύνει την επίτευξη συνεννόησης στην ΕΕ «για το πώς εννοούμε την αλληλεγγύη στα θέματα μετανάστευσης», καθώς βοηθά να γίνει κατανοητό ότι οι προσφυγικές ροές δεν είναι κάτι που αφορά μόνο μία χώρα ή μία κατηγορία προσφύγων.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η επισιτιστική κρίση που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνικές αναταράξεις σε αυτές τις περιοχές και κατά συνέπεια ένα νέο προσφυγικό ρεύμα από τον Νότο. Με τον ίδιο τρόπο, τόνισε, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη την παρούσα προσφυγική κρίση, δηλαδή με χρηματοδότηση των χωρών πρώτης υποδοχής ώστε να μην καμφθούν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιθανά νέα μεταναστευτικά ρεύματα.

20.3.2022