Ομιλία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητάνε περισσότερη Ευρώπη. Και εμείς πρέπει να διεκδικούμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πιο γρήγορη ανταπόκριση απέναντι στα προβλήματα και μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι πιο κοντά στους νέους. Αυτοί αποτελούν το μέλλον και την εγγύηση της μακροημέρευσης του σύνθετου εγχειρήματος που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και που για μας είναι το σπίτι μας».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κλείνοντας τον ανοιχτό ζωντανό διάλογο που είχε με νέους και νέες στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Νεολαίας, που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης και την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και είχε σκοπό οι νέοι να συζητήσουν από κοντά με τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις προκλήσεις της Ευρώπης του σήμερα και του αύριο.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για τους νέους, την οικογένεια και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, όπως σχολίασε, η Ευρώπη διακρίνεται παγκοσμίως για την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών της, για το σεβασμό του Κράτους Δικαίου και για το απαράμιλλο επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτώμενος για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι ήταν ένα πρωτόγνωρο και φιλόδοξο εγχείρημα που «παρά τις οργανωτικές δυσκολίες, πήγε καλά, αλλά πρέπει να μάθουμε από τις αδυναμίες του και να δούμε πώς θα συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέρος των οποίων ανήκουν σε κράτη-μέλη της, όπως η Κύπρος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε κρίση θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε μόνοι μας την οποιαδήποτε απειλή.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κα. Παρασκευή Δραμαλιώτη.

8.5.2022