Ομιλία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο «12ο Ετήσιο Forum του Capital Link για την Ελληνική Ναυτιλία»

Για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία διατηρεί την κυρίαρχη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στο «12ο Ετήσιο Forum του Capital Link για την Ελληνική Ναυτιλία». Τόνισε μάλιστα ότι ανοίγεται περίοδος ευκαιριών για τον κλάδο τόσο από τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και από τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας πρώτων υλών, ένα μέρος των οποίων θα μεταφερθεί από τη ναυτιλία.

Αναφερόμενος στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι απέναντι στο πόλεμο στην Ουκρανία «η ΕΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, όρθωσε το ανάστημά της σε μια μεγάλη γεωπολιτική κρίση και αντέδρασε ως παγκόσμιος παίκτης». Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, κάνοντας λόγο για «απόλυτη σύμπνοια». Αναφερόμενος στο έκτο πακέτο κυρώσεων, που αφορά στο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σημείωσε ότι δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να μη χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσουν νέο προσφυγικό κύμα από την επισιτιστική κρίση που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή η Ευρώπη μεγαλώνει και γίνεται πιο ώριμη στην αντιμετώπιση κρίσεων.

5.5.2022