Ομιλία του Μ. Βαρβιτσιώτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

«Το βασικό συμπέρασμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι το αίτημα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, στρατηγική αυτονομία, βαθύτερη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, που να προστατεύει τα σύνορά της». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης – τα επόμενα βήματα».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μια καινοτόμα διαδικασία, μέσα από την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν με τις προτάσεις τους πως θέλουν μια Ευρώπη πρωτοπόρα στην κλιματική αλλαγή και περισσότερο ψηφιακή, μια Ευρώπη αρχών και αξιών που θα αντιτάσσεται στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου, καθώς και μια Ευρώπη που θα είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση όλων των κρίσεων, πιο βαθιά και ουσιαστική στην προστασία των δικαιωμάτων, πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική, πάντα με το πρόσημο της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης των Συνθηκών, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει να σταθούμε με ρεαλισμό και ταυτόχρονα με ιστορική ευθύνη, η οποία επιτάσσει να προτάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Υπογράμμισε ότι τώρα δεν είναι η στιγμή να διχαστεί η Ευρώπη, αλλά είναι η στιγμή της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας απέναντι στις προκλήσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση αποφάσεων στον τομέα της κοινής άμυνας, η Ευρώπη έχει καταφέρει να σπάσει πολλά ταμπού χωρίς να αναθεωρηθούν οι συνθήκες και μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή, την επισιτιστική, τη γεωπολιτική, ενδεχομένως και τη μεταναστευτική κρίση που έχουμε μπροστά μας, χωρίς να αναλωθεί σε διχαστικά διλήμματα.

25.5.2022