Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, μαζί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Κοινότητας, σε αναγνώριση του έργου του. «Μας κάνατε τόσο περήφανους», σημείωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινότητας όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, Γιώργος Τσούκας.

Οι ομογενείς ευχαρίστησαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρωθυπουργό του Καναδά για την ισχυρή υποστήριξή τους προς την ομογενειακή κοινότητα και για τα σχέδια κατασκευής ενός νέου, «πράσινου» κοινοτικού κέντρου που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές, αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις, όπως αποτυπώνεται στην κοινή δήλωση που εγκρίθηκε νωρίτερα από τους δύο ηγέτες. Ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι η καναδική κυβέρνηση θα παράσχει στήριξη 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού :

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Μόντρεαλ, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Σας ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο καλωσόρισμα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, εμπνεύστηκα τόσο πολύ από τις παρατηρήσεις σας. Θα παραλείψω τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις μου. Επιτρέψτε μου λοιπόν, καταρχάς, να πω πόσο τιμή μου είναι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και 41 χρόνια που επισκέπτεται επίσημα τον Καναδά, μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τόσο ισχυρούς δεσμούς.

Ξέρεις όμως κάτι; Καθώς έψαχνα στο αρχείο μου, ανακάλυψα κάτι ενδιαφέρον. Γιατί πριν από 41 χρόνια, ένας νεαρός Τζάστιν Τριντό επισκέφτηκε την Αθήνα μαζί με τον πατέρα του και τα δύο μικρότερα αδέρφια του. Έχω μια φωτογραφία του εδώ. Για έναν έφηβο, στην πραγματικότητα δείχνει πολύ ενδιαφέρον για αυτό που έβλεπε. Θα του δώσω αυτή τη φωτογραφία ως ενθύμιο.

Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για να περάσω την Ημέρα της Ανεξαρτησίας από ό,τι μαζί σας εδώ στο Μόντρεαλ, για να γιορτάσουμε αυτή τη διαφορετικότητα, τη δύναμη και τον δυναμισμό της ελληνοκαναδικής κοινότητας.

Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ, καθώς παρακολούθησα την παρέλαση σήμερα, και είδα όλες τις γενιές, περήφανους Καναδούς, περήφανους Έλληνες, περήφανους για την κληρονομιά σας στην Ελλάδα, να λατρεύουν αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα της χώρας σου, αγαπητέ Justin. Μπορείς να είσαι και περήφανος Καναδός και περήφανος Έλληνας. Είναι η μαρτυρία του τι κάνει αυτή τη χώρα τόσο σπουδαία.

Φυσικά, για εμάς, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα γιατί ήταν η μέρα που οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους και επικράτησαν. Αυτή είναι η καταγωγή του νεοελληνικού κράτους. Τα τελευταία 203 χρόνια, σίγουρα είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας. Αυτό δεν ήταν ομαλή διαδρομή. Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εύκολη άσκηση. Αλλά είμαι περήφανος που στέκομαι εδώ μπροστά σας και σας λέω ότι, ναι, η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ, πολύ καλή κατάσταση.

Ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες. Περάσαμε μια δεκαετία σε μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Όταν εκλεγήκαμε για πρώτη φορά το 2019, η πρώτη μου δουλειά ήταν να διασφαλίσω ότι η οικονομία θα επανέλθει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ότι θα μειώσουμε την ανεργία και ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε αυτούς τους νέους Έλληνες που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν την Ελλάδα στο βάθος της οικονομικής κρίσης.

Και πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από εκείνους της Ευρωζώνης. Προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Έχει βάλει τάξη στο μακροοικονομικό σπίτι της. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι αυτό που μου λέτε, ότι είστε και πάλι περήφανοι που είστε Έλληνες, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι μια χώρα με εμπιστοσύνη, που εκπροσωπείται καλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεργάζεται με τους εταίρους μας για την επίλυση πολύ, πολύ περίπλοκων παγκόσμιων προβλημάτων.

Έχετε έναν κρίσιμο ρόλο να παίξετε σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί ένας από τους λόγους που αποφάσισα να περάσω την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μαζί σας ήταν επειδή πήραμε μια σημαντική απόφαση στη Βουλή των Ελλήνων πριν από λίγους μήνες: αποφασίσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας να σας δώσουμε την ευκαιρία να ψηφίσετε τις ελληνικές εκλογές μέσω ταχυδρομικής ψηφοφορίας χωρίς να χρειαστεί να εμφανιστείτε στην Πρεσβεία ή χωρίς να χρειαστεί να εμφανιστείτε με την επιστροφή στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό για εμάς στην Ελλάδα, για να μπορέσετε εσείς, όσοι έχετε δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, να συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές.

Έχουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ανοιχτή. Μπορείτε να εγγραφείτε μέχρι τέλος Απριλίου. Θα σας ενθαρρύνω να το κάνετε γιατί ο Justin είπε κάτι που είναι πολύ σημαντικό: «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εύκολη». Αλλά στο τέλος της ημέρας, η δύναμη των δημοκρατιών μας εξαρτάται τόσο πολύ από τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των πολιτών. Όσο λιγότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία, τόσο λιγότερη νομιμότητα θα έχουν οι εκλεγμένοι ηγέτες.

Ως κοινότητα που ενδιαφέρεται βαθύτατα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θέλουμε να έχετε ουσιαστικά λόγο, πρώτα από όλα για τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές γιατί καθορίζουν τους ευρωπαίους βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. τα επόμενα πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, το 2027. Βασιζόμαστε στη φωνή σας και θέλουμε να είστε ενεργοί συμμετέχοντες στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Γι’ αυτό θέλουμε να συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε.

Με τον Πρωθυπουργό Τριντό, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μιλήσαμε για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και οι δύο, όπως είπε ο Τζάστιν, επισκεφτήκαμε την Ουκρανία. Γίναμε μάρτυρες της καταστροφής, του πόνου, του πόνου, που προκλήθηκε από έναν άδικο πόλεμο εισβολής. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη χρήση βίας για παραβίαση των διεθνών συνόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειάζεται για να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Μιλήσαμε επίσης για τις άλλες σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα από αυτά. Και οι δύο χτυπηθήκαμε πέρυσι από καταστροφικές πυρκαγιές και ήταν πράγματι μεγάλο προνόμιο σήμερα να είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε παραγγελία για επτά νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν εδώ στον Καναδά για να αντικαταστήσουν τον γηρασμένο στόλο των Cannadairs.

Συνεισφέραμε στο να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγχρηματοδοτήσει αυτό το έργο και συνολικά θα αγοραστούν 24 αεροπλάνα από πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Όλα θα κατασκευαστούν στον Καναδά. Αυτή είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη του πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Νομίζω ότι μιλήσαμε επίσης για τις απειλές για τη δημοκρατία μας, για το γεγονός ότι ο πολιτικός λόγος σήμερα μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη γνώμη, να φτάσουμε σε άλλη άκρη, να διαμορφώσουμε συναίνεση, όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη. προκειμένου μια ζωντανή δημοκρατία να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά και να ευημερεί. Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο.

Το 2024, σκεφτείτε το, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης θα ψηφίσει στις εκλογές. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία. Ωστόσο, αυτή είναι επίσης μια στιγμή που βομβαρδιζόμαστε με νέες προκλήσεις, με ψεύτικες ειδήσεις, με βαθιά ψευδείς, με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χέρια εκείνων που θέλουν να διαταράξουν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Εμείς, όλες οι δημοκρατίες, πρέπει να είμαστε ευθυγραμμισμένοι και πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Όπως καταλαβαίνετε, μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, Ελλάδα και Καναδάς.

Αλλά και πάλι, επιτρέψτε μου να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι για να γιορτάσω τον απίστευτο δυναμισμό της ελληνοκαναδικής κοινότητας, ειδικά αυτής της κοινότητας εδώ στο Μόντρεαλ. Κύριε Πρόεδρε, έχετε κάνει αξιόλογα πράγματα. Η ποιότητα των σχολείων σας, τα κοινωνικά δίκτυα που έχετε φτιάξει, η ικανότητα να εκπαιδεύετε τα παιδιά σας σε τρεις γλώσσες, γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά, αυτά είναι αξιόλογα, αξιόλογα επιτεύγματα. Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να γράψω μια επιταγή για το νέο Κέντρο Κοινότητας, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αν δεν έχω την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών μου. Αλλά να είστε σίγουροι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική διασπορά.

Έχουμε για πρώτη φορά μια εθνική στρατηγική για τη διασπορά μας, η οποία εγκρίθηκε στο υπουργικό μας συμβούλιο πριν από ένα μήνα. Έχουμε νέα εργαλεία, ηλεκτρονικά εργαλεία, για να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να μάθουν ελληνικά, ένα απίστευτο πρόγραμμα που ονομάζεται «Στα Ελληνικά», το οποίο ουσιαστικά αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser και χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως πιλοτικό για άλλες γλώσσες. Ο Πρωθυπουργός μου έλεγε ότι χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία για μερικές από τις αυτόχθονες γλώσσες σας. Αυτή είναι, νομίζω, μια άλλη αξιοσημείωτη μαρτυρία για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα θυμάμαι περισσότερο από αυτή τη μέρα είναι η εικόνα των μικρών παιδιών που τραγούδησαν τόσο τον καναδικό όσο και τον ελληνικό εθνικό ύμνο με την ίδια περηφάνια, με την ίδια ενέργεια, με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Καναδάς, ζήτω η 25η Μαρτίου.

Σας ευχαριστούμε πολύ που μας καλωσορίσατε και τους δύο εδώ σήμερα. Ευχαριστώ.

25.3.2024

Τελευταία Άρθρα