Ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» / video

Την έναρξη του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα φέρει τιμητικά την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να παράσχει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη μέρα, καθώς εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και το ονομάζουμε «Φώφη Γεννηματά», η οποία έφυγε νωρίς από τη ζωή, όπως είπε ο Ανδρέας όμως, αγωνίστηκε η ίδια με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει άλλες γυναίκες για την τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Μαθαίνοντας από το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πατώντας πάνω στην εμπειρία από τη διαδικασία του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, είμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε αυτά τα εργαλεία στη φαρέτρα των όπλων μας. Με άλλα λόγια, να επικοινωνήσουμε εμείς, πρώτοι, με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία την οποία μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τις παραπέμψουμε είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία. Αλλά να έχουμε περιγράψει όμως και στη συνέχεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλει κάποιες περισσότερες εξετάσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα του προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους διότι, όπως είπατε, και στον καρκίνο πια, ισχύει ότι σε όλους τους καρκίνους: η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή η οποία σώζει ζωές. Και σε συνδυασμό με τα νέα εργαλεία τα οποία δίνει στη διάθεσή μας η επιστήμη, πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»:

• Διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας
• Δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα
• Δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων
• 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία και τον σχεδιασμό της Επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ θα ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, καθώς στην Ελλάδα ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πώς θα λειτουργεί το Πρόγραμμα:

Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50 έως 69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

H διάγνωση σε πρώιμο στάδιο συνδέεται και με τη μέθοδο θεραπείας. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, εξαιτίας ακριβώς του εντοπισμού σε πρώιμο στάδιο, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Για κάθε 45 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που κάνουν μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες στη χώρα μας κερδίζουν 1 έτος ζωής.
Τα προγράμματα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ως τώρα, πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτό αλλάζει τώρα.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ευρώπη. Κι όμως, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, έχουν προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη χώρα μας φαίνεται ότι, οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών κάνουν λιγότερο συχνά μαστογραφία, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή, να είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79. Έχουμε δηλαδή περισσότερους θανάτους εξαιτίας της μη έγκαιρης διάγνωσης. Γι’ αυτό εστιάζουμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, παρουσία των δύο παιδιών τους. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης τρεις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες: Η Αγγελική Σαρηγιάννη και η Δέσποινα Γεωργοπούλου εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η Βαλκανιονίκης, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, προπονήτρια και συγγραφέας Μαρία Πολύζου. Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

9.6.2022