Ουκρανία: Κυρώσεις της ΕΕ σε τρία άτομα και μία οντότητα σε σχέση με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Το Συμβούλιο πρόσθεσε σήμερα τρία ιρανικά άτομα και μία ιρανική οντότητα στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα για την υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτό εν όψει του ρόλου τους στην ανάπτυξη και παράδοση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η σημερινή απόφαση είναι ένα μήνυμα της αποφασιστικότητας της ΕΕ να απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις ενέργειες του Ιράν που υποστηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ καταδικάζει την παράδοση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και τη θανατηφόρα ανάπτυξή τους στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να απαντά σε όλες τις ενέργειες που υποστηρίζουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Όσοι προσδιορίζονται υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Το Συμβούλιο έχει επίσης σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά άλλων δύο ατόμων και δύο οντοτήτων για τους ίδιους λόγους.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των εισηγμένων φυσικών και οντοτήτων, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ιστορικό

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, η ΕΕ έχει λάβει διάφορα είδη μέτρων ως απάντηση στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν: περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις με την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί) σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων και οντοτήτων, καθώς και διπλωματικά μέτρα.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ αντέδρασε σθεναρά στη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας με την υιοθέτηση μιας σειράς πρωτοφανών και σκληρών πακέτων κυρώσεων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους.

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις της εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Η ΕΕ υποστηρίζει ακλόνητη την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

20.10.2022