Ο Άντονι Αλμπανέζι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας -Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ήρθε από ταπεινό ξεκίνημα

Ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας, ο Άντονι Αλμπανέζι, ορκίστηκε σήμερα και έγινε ο 31ος πρωθυπουργός της χώρας, βάζοντας τέλος στη μονοκρατορία της δεξιάς συμμαχίας που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για το Τόκιο, όπου θα συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο κορυφής της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία Αυστραλία).

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, που διαβεβαιώνει ότι η Καμπέρα θα ριχτεί στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, θα πολεμήσει τη διαφορά και θα προωθήσει την ισότητα των φύλων, ορκίστηκε στην έδρα της κυβέρνησης στην Καμπέρα από τον γενικό κυβερνήτη Ντέιβιντ Χάρλι. Ορκίστηκαν επίσης ο νέος υπουργός Απασχόλησης Ρίτσαρντ Μαρλς, η νέα υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ -γεννημένη στη Μαλαισία, είναι η πρώτη μετανάστρια που καταλαμβάνει το αξίωμα-, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζιν Τσάλμερς και η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Κέιτι Γκάλαγκερ. Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια θα καλυφθούν «προσωρινά», οι υπουργοί θα ονομαστούν την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο 59χρονος κ. Αλμπανέζι. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το ABC ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε είναι ένας πολιτικός που είχε ένα “ταπεινό” ξεκίνημα στη ζωή ως το μοναδικό παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας που τον μεγάλωσε με σύνταξη στα προάστια του Σίδνεϊ.

Ο Αλμπανέζε υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη διεθνή φήμη της Αυστραλίας ως υστέρησης της κλιματικής αλλαγής με πιο απότομες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εμμείνει στην ίδια δέσμευση που είχε δεσμευόταν στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015: 26% έως 28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Το Εργατικό Κόμμα του Αλμπανέζε υποσχέθηκε μείωση 43%.

Η οικονομικά επισφαλής ανατροφή του σε κρατικές κατοικίες στο προαστιακό Camperdown διαμόρφωσε ριζικά τον πολιτικό που οδήγησε το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 2007. Είναι ακόμα ευρέως γνωστός με το παιδικό του ψευδώνυμο, Άλμπο. “Λέει πολλά για τη μεγάλη χώρα μας ότι ένας γιος μιας ανύπαντρης μητέρας που ήταν συνταξιούχος με αναπηρία, ο οποίος μεγάλωσε σε δημόσια κατοικία στο Camperdown μπορεί να σταθεί μπροστά σας απόψε ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας”, δήλωσε ο Αλμπανέζε στην ομιλία του το Σάββατο.

“Κάθε γονιός θέλει περισσότερα για την επόμενη γενιά από ό, τι είχε. Η μητέρα μου ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή για μένα. Και ελπίζω ότι το ταξίδι μου στη ζωή εμπνέει τους Αυστραλούς να φτάσουν στα αστέρια”, πρόσθεσε.

Ο Αλμπανέζε αναφέρθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας διάρκειας έξι εβδομάδων στα μαθήματα ζωής που έμαθε από τα μειονεκτούντα παιδικά του χρόνια. Η εκστρατεία του Εργατικού Κόμματος επικεντρώθηκε σε πολιτικές όπως η οικονομική βοήθεια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας που αντιμετωπίζουν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη και την υποτονική αύξηση των μισθών.

Η εργασία υποσχέθηκε επίσης φθηνότερη φροντίδα των παιδιών για τους εργαζόμενους γονείς και καλύτερη φροντίδα στο γηροκομείο για τους ηλικιωμένους.

Ο Αλμπανέζε αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε να ξεκινήσει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Αυστραλία όταν παρευρεθεί σε σύνοδο του Τόκιο την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι θα είναι “απόλυτα συνεπής” με την τρέχουσα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για τον Κινεζικό στρατηγικό ανταγωνισμό στην περιοχή.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Αυστραλία έχει βρεθεί στην “άτακτη γωνία” στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, αρνούμενη να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών σε συνέδριο το Νοέμβριο.

“Ένας από τους τρόπους με τους οποίους αυξάνουμε τη θέση μας στην περιοχή, και ιδιαίτερα στον Ειρηνικό, είναι λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Αλμπανέζε στην Εθνική Λέσχη Τύπου.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν και η Αυστραλία “θα έχουν μια ενισχυμένη σχέση στην κοινή μας άποψη για την κλιματική αλλαγή και την ευκαιρία που αντιπροσωπεύει”, δήλωσε ο Αλμπανέζε.

Ο Αλμπανέζε κατηγόρησε τον Μόρισον για μια «ολόκληρη σειρά διεθνών σχέσεων της Αυστραλίας που καταστράφηκαν».

Είπε ότι ο Μόρισον παραπλάνησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ένα μυστικό σχέδιο για να παρασχεθεί στην Αυστραλία ένας στόλος υποβρυχίων που τροφοδοτούνται με πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ είχε την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του Αλμπάνες. Στην πραγματικότητα, οι Εργατικοί δεν ενημερώθηκαν για το σχέδιο μέχρι την ημέρα πριν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Αλμπανέζε κατηγόρησε επίσης τον Μόρισον ότι διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης προσωπικά γραπτά μηνύματα από τον Εμανουέλ Μακρόν για να δυσφημίσει την καταγγελία του Γάλλου προέδρου ότι η Αυστραλία δεν είχε προειδοποιήσει ότι θα ακυρωθεί ένα γαλλικό υποβρύχιο συμβόλαιο.

Το Νοέμβριο, ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αυστραλία Ζαν-Πιέρ Τεμπούλ χαρακτήρισε τη διαρροή “νέο χαμηλό” και προειδοποίηση προς άλλους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι ιδιωτικές επικοινωνίες τους με την αυστραλιανή κυβέρνηση θα μπορούσαν να οπλιστούν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Το Εργατικό Κόμμα έχει επίσης περιγράψει ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας ήταν η Κίνα και οι Νήσοι Σολομώντος ως η χειρότερη αποτυχία εξωτερικής πολιτικής της Αυστραλίας στον Ειρηνικό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως μικρό παιδί, για να γλιτώσει τον Αλμπάνες από το σκάνδαλο του να είναι «νόθος» σε μια εργατική Ρωμαιοκαθολική οικογένεια στην κοινωνικά συντηρητική Αυστραλία της δεκαετίας του 1960, του είπαν ότι ο Ιταλός πατέρας του, Κάρλο Αλμπανέζε, είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο μετά τον γάμο του με την Ιρλανδο-Αυστραλή μητέρα του, Maryanne Ellery, στην Ευρώπη.

Η μητέρα του, η οποία έγινε συνταξιούχος λόγω χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του είπε την αλήθεια όταν ήταν 14 ετών: Ο πατέρας του δεν ήταν νεκρός και οι γονείς του δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Πηγή abc news