“Ο ΑΡΗΣ” ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΕΙ, ΓΙΑ 6 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ OLVIO.

Κριτική από τον Σπύρο Σταθάτο

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου, με τον Τάσο Σωτηράκη στον ρόλο του Άρη Βελουχιώτη, που παρουσιάστηκε σε περισσότερες από τριάντα πόλεις και Φεστιβάλ, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη, ανεβαίνει για 6η συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Olvio.

«Εγώ είμαι. Δεν υπάρχω, αλλά υπάρχω. Δεν ζω, αλλά ζω. Δεν έχω σάρκα και οστά… δεν τα χρειάζομαι. Εσείς με κρατάτε εδώ. Με τα θετικά σας λόγια, αλλά και τα αρνητικά. Δεν έχω ησυχάσει ως νεκρός… αλλά μήπως έζησα ήσυχος και ως ζωντανός; Ο καθένας από την πλευρά που το βλέπει, από την πλευρά που τάσσει εαυτόν… Είναι τιμή πάντως να με βρίζει ο εχθρός… σημαίνει ότι με φοβάται.» (απόσπασμα από την παράσταση)

Ποιος ήταν ο τελικά ο Άρης Βελουχιώτης; Ο Αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ υπήρξε ένας ρομαντικός και ασυμβίβαστος αντάρτης. Ένας άνθρωπος με ψυχή και πάθος πέρα για πέρα ελληνικό, που επιθυμούσε να δει την πατρίδα του απελευθερωμένη, με τον κυρίαρχο λαό «νοικοκύρη στο σπίτι του»! Ένας άνθρωπος που ζούσε και ανάπνεε με την ελπίδα για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα και που μπήκε στη μαύρη λίστα ακόμη και του κόμματος του, του ΚΚΕ. Πόση προδοσία μπορεί να αντέξει ένας αγνός πατριώτης; Σε ποια πολιτικά καλούπια να μπει, όταν η ψυχή του σπαράζει από την αδικία των ξένων δυνάμεων αλλά και των εντός των τειχών συμμάχων τους; Η αυτοκτονία του έμοιαζε να είναι η μόνη λύση για έναν τόσο περήφανό και ασυμβίβαστο άνθρωπο.

Η ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη, ως Άρη Βελουχιώτη, πολύ δυνατή και με συναίσθημα, καταφέρνει να συγκινήσει τον θεατή. Ο Τάσος Σωτηράκης δεν ερμηνεύει τον Άρη, είναι ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ. Η εμφάνισή του, οι κινήσεις του αλλά και η ψυχή που βγάζει στην σκηνή, φέρνουν στα μάτια μας τον Αρχικαπετάνιο του ΕΛ.ΑΣ. Βλέπουμε τις αγωνίες, τους φόβους αλλά και την αγνότητα της ψυχής του, που δεν μπορεί με τίποτα να αντέξει την προδοσία και τις πολιτικές σκοπιμότητες! Αν μη τι άλλο ο πρωταγωνιστής αποδίδει το σεβασμό που αρμόζει στη μορφή του Άρη και είναι άξιος συγχαρητηρίων γι αυτό.

Πριν γραφτεί το έργο από την συγγραφέα Σοφία Αδαμίδου, ο Τάσος Σωτηράκης είχε ξεκινήσει να μελετάει τη ζωή, την ιστορική και πολιτική του πορεία του Άρη Βελουχιώτη, την ανθρώπινη φύση του αλλά και τους αγώνες του. Ο Τάσος Σωτηράκης συναντήθηκε με την Σοφία Αδαμίδου γύρω στο 2014 όταν και συζήτησαν για πρώτη φορά το θεατρικό “ανέβασμα” του «Άρη». Ο Τάσος πρότεινε στη Σοφία να φτιάξει έναν μονόλογο, όπως κι έγινε. Το 2017 η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στον Τεχνοχώρο Cartel.

H Σοφία Αδαμίδου αποκαλούσε αυτό το θεατρικό έργο, το αγαπημένο της παιδί. Οι νέες φωτογραφίες της Εβίτας Σκουρλέτη είναι από την καρδιά της πόλης όπου έγινε η φωτογράφηση. Εκεί όπου σήμερα θα περπατούσε ο Άρης και θα αγωνιζόταν ξανά για το δίκιο όσων δεν έχουν φωνή.

Μην την χάσετε! Παραστάσεις έως 27/4!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου

Εμηνεία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Σωτηράκης

Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.

Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.

Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη

Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας

Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης

Ειδικά Εφέ: Προκόπης Βλασερός

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)

Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Σάββατο στις 18:15

Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/aris-olvio/

Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Τηλ: (+30) 210 3414118, (18:00 – 21:00). Ε: olvio.info@gmail.com | https://www.olviotheater.gr