Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε δρομέα.

Η επιτυχής διέλευση αυτής της ιστορικής απόστασης των 42.195 μέτρων, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των αθλητών του κόσμου, ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τον χρόνο που θα το καταφέρουν, αφού στην σημαντική πλειονότητα των δρομέων προέχει ο τερματισμός. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τρέξιμο αφορά στην κοπιαστική απόσταση από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο, αφού για πολλούς δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο η συμμετοχή αποτελεί όνειρο ζωής.

Η γέννηση του αγωνίσματος οφείλεται σε μια ιδέα του Γάλλου γλωσσολόγου και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ για τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, την οποία υποστήριξε ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σε ανάμνηση της διαδρομής που κάλυψε ο Αθηναίος οπλίτης για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών το 490 π.Χ.

Ο πρώτος αγώνας Μαραθωνίου που καταγράφεται στην Ιστορία, είναι οι Πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες στις 10 Μαρτίου του 1896 για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς της ίδιας χρονιάς, με νικητή τον Χαρίλαο Βασιλάκο που τερμάτισε σε 3 ώρες και 18 πρώτα λεπτά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr