Ο Α. Γεωργιάδης πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης HORECA 2022

Δυναμικό παρών έδωσαν στα εγκαίνια της HORECA 2022, οι εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και των κορυφαίων θεσμικών φορέων του Τουρισμού και της Εστίασης.

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης HORECA την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 14:00 στην συνεδριακή αίθουσα C2 του Metropolitan Expo, από τoν Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Επίσης παρών ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργού, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός, κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε:

 

«Tο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει κάνει πραγματικά πολλά πράγματα και για την εστίαση και για τον τουρισμό αυτά τα δύο χρόνια. Σίγουρα όλοι θα θέλατε κάτι παραπάνω, όμως νομίζω ότι τα μέτρα ενίσχυσης που πήραμε, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης ή το πρόγραμμα που αναμένουμε την έγκρισή του τις επόμενες μέρες – θα δώσουμε το 8% του τζίρου του 2019 σε όλες τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκθέσεις αν έχουν μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 από 50% και άνω-, θα είναι μια σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση σε επιχειρήσεις που υπέστησαν πραγματική ζημία μέσα στην κρίση.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που με όλα αυτά τα μέτρα που πήραμε, όχι εμείς ως κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως εσείς οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι αγωνιστές του τουρισμού και της εστιάσεως, καταφέραμε το 2021 να έχει η Ελλάδα μία εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τζεντιλόνι έκανε μία πολύ σημαντική δήλωση για εμάς. Είπε ότι «οι εξαιρετικά καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2021 και οι εξαιρετικά καλές προβλέψεις για το 2022 δίνουν μεγάλη χαρά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καθόσον προβλέπουν ότι «η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του χρέους από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ακριβώς λόγω αυτής της πολύ μεγάλης ανάπτυξης.

Η Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με τις χθεσινές χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα κλείσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη θέση σε ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο, απόδειξη ότι κανένας δεν το είχε προβλέψει.

Και όμως, η εστίαση και ο τουρισμός έπαιξαν εξαιρετικά κομβικό ρόλο σε αυτή την εθνική επιτυχία. Εγώ δεν θέλω να το πω ούτε επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ούτε επιτυχία της κυβέρνησης, είναι μία συλλογική εθνική μας επιτυχία. Η Ελλάδα το 2021 θα είναι η δεύτερη χώρα σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διαφημίζουμε, γιατί δείχνει ότι η οικονομία μας επέδειξε πολύ μεγάλες αντοχές και πολύ μεγάλα αντανακλαστικά.

Σε αυτό το πνεύμα της συλλογικής προσπάθειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και χρηματοδοτικά εργαλεία έβγαλε, και στο ΕΣΠΑ ήρθαμε πρώτοι σε απορρόφηση σε όλη την Ευρώπη και πρώτοι πήραμε την έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ από όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Πιστεύω ότι θα είμαστε και η πρώτη χώρα που θα έχουμε στον αέρα – το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο- τα πρώτα προγράμματα από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο τουρισμός όμως έκανε το 2021 τη μεγάλη έκπληξη. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση – λέω πεποίθηση γιατί όπως απέδειξε η πανδημία καλό είναι να μην τα θεωρείς όλα δεδομένα, όμως οι πρόδρομοι δείκτες που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας αυτό δείχνουν- ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά εξαιρετική για τον ελληνικό τουρισμό.

Η σημερινή εκδήλωση της HORECA είναι μόνο η αρχή. Θα είμαστε όλοι εδώ για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τέτοιου είδους μεγάλα γεγονότα να πληθύνουν για να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό σήμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει και έχει επιστρέψει με σοβαρότητα, με εργατικότητα και με όραμα».

 

Το παρών στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσε ο κ. Peter Ottmann, CEO του εκθεσιακού ομίλου της Nurnbergmesse, του οποίου είναι μέλος η FORUM SΑ, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι τη HORECA και είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα γιατί, για τον όμιλο Nurnbergmesse, είναι η πρώτη έκθεση που πραγματοποιούμε φέτος και ελπίζουμε να ακολουθήσουν πολλές άλλες». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα έκανε μια δυναμική αρχή το 2022, με την έκθεση HORECA και για αυτό το λόγο ευχαριστώ την κυβέρνηση για την υποστήριξή της στην διεξαγωγή των εκθέσεων. Βάλτε μπροστά τις μηχανές και αφήστε πίσω την πανδημία για ένα μέλλον με ευημερία».

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι σημαντικό μέσα από την HORECA, να δίνουμε το μήνυμα της επανεκκίνησης, όπου οι άνθρωποι της αγοράς συναντιούνται και σηματοδοτούν τις τάσεις της αγοράς. Η έκθεση αποτελεί μια πλατφόρμα όπου μπορούμε να ανταλλάσσουμε και να δημιουργούμε τα τελικά προϊόντα του αύριο». Και τόνισε ότι η επιτυχία του ελληνικού ξενοδοχείου και του τουρισμού ξεκινάει εδώ, στη HORECA.

 

Ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι «η επάνοδος της HORECA είναι μια νησίδα ελπίδας και όπως όλοι διαπιστώσαμε σήμερα η μεγάλη προσέλευση του κλάδου δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες των δύο τελευταίων ετών είμαστε έτοιμοι να πάμε την οικονομία και τη χώρα, ένα βήμα μπροστά».

Η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, σημείωσε κατά την ομιλία της ότι «η επιστροφή της HORECA, είναι – σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία- μία πολύ θετική είδηση για τον κόσμο του τουρισμού και για όλους εμάς. Η φετινή έκθεση, με το πλήθος εκθετών και επισκεπτών, αναδεικνύει την ανυπομονησία και την ελπίδα του κόσμου του τουρισμού να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης».

Tέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου κ. MohamedSbihi, οι εμπορικοί ακόλουθοι της Πρεσβείας του Βασιλείου του Μαρόκου, κύριοι DalalZiadi και RimeMrimi. Όπως επίσης  ο Πρέσβης της Γεωργίας κ. DavidDondua, ο Πρόξενος της Γεωργίας κ. GeorgeShoshitashvili, oEμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Πορτογαλίας κ. Laurent  Armaos, οι Εμπορικοί Ακόλουθοι της Πρεσβείας της Βραζιλίας κυρίες LilianBurlamaquiDuarte και MônicaMiranda, η Πρέσβειρα της Νότιας Αφρικής κα. BRSisulu, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Νότιας Αφρικής, κ. KMgojo και ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης κ. AttakarnWongchanamas, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ταϊλάνδης κ. PornsithPibulnakarintr,  ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου Ms. KamalAhmed, oΠρέσβης της Ινδονησίας, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ινδονησίας MrRamadhan και ο Εμπορικός Ακόλουθος B‘ της Ινδονησίας MrSeptian.

 

 

11.2.22