Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ, ανακοινώνει ότι αποχωρεί

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι θα αποσυρθούν στις 10 Μαΐου –τερματίζοντας την εμπλοκή τους στη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου– λόγω των μεγάλων απωλειών και της ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων. Ζήτησε επίσης από τους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να φέρουν στη θέση των στρατευμάτων της Wagner μονάδες του τακτικού στρατού.

«Έως τις 9 Μαΐου 2023 (Ημέρα της Νίκης), υποτίθεται ότι είχαμε καταλάβει το Μπαχμούτ, αλλά έχοντας αυτό υπόψιν, από την 1η Μαΐου, οι παραστρατιωτικοί γραφειοκράτες πρακτικά μας απέκοψαν από τα πολεμοφόδια πυροβολικού», ανέφερε ο Πριγκόζιν σε δήλωση.

«Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών της Wagner, εκ μέρους της διοίκησης της Wagner, στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε θέσεις στον οικισμό του Μπαχμούτ σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε ό,τι έχει απομείνει από τη Wagner σε στρατόπεδα επιμελητείας για να κλείσουμε τις πληγές μας», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

«Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ καθώς λόγω της έλλειψης πυρομαχικών είναι καταδικασμένες να χαθούν ανώφελα».

Το Μπαχμούτ, μια πόλη 70.000 κατοίκων πριν από την έναρξη του πολέμου, απέκτησε τεράστια συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές λόγω της έντασης και της διάρκειας των συγκρούσεων εκεί.

Η Wagner αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη ρωσική προσπάθεια κατάληψης της πόλης και ο Πριγκόζιν δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι οι άνδρες του ελέγχουν πάνω από το 80% του Μπαχμούτ. Ωστόσο οι Ουκρανοί υπερασπιστές αντιστέκονται και ο Πριγκόζιν εκφράζει ολοένα και μεγαλύτερη οργή για την έλλειψη στήριξης, όπως την χαρακτηρίζει, από το ρωσικό αμυντικό κατεστημένο.

Εάν η οργάνωση Wagner αποχωρήσει από το Μπαχμούτ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αυτό θα θέσει τον ρωσικό στρατό σε μια εύθραυστη θέση, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κιέβου δηλώνουν ότι ολοκληρώνουν την προετοιμασία πριν από μια μεγάλη αντεπίθεση, που εμφανίζεται ως επικείμενη.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι δηλώσεις του εκφράζουν μια σταθερή απόφαση ή ένα τελεσίγραφο: ο επικεφαλής της Wagner κάνει συχνά παρορμητικές δηλώσεις, ενώ είναι οργισμένος, πριν ανασκευάσει κάποιες φορές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακάλεσε δήλωσή του λέγοντας ότι έκανε «ένα αστείο».

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι συχνές δημόσιες επιθέσεις σε βάρος του στρατού έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρέμβει προς όφελός του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είδε τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης», αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Νωρίτερα, σήμερα ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο δίπλα σε δεκάδες πτώματα που είπε ότι ήταν μαχητών της Wagner και εξαπέλυσε οργισμένη επίθεση με προσβολές και βρισιές κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού των γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Έχουμε έλλειψη 70% σε πολεμοφόδια. Σοϊγκού! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα ***** πολεμοφόδια;», φωνάζει ο Πριγκόζιν στην κάμερα. Σε αυτό το ξέσπασμά του χρησιμοποιεί οχετό προσβολών, με την υπηρεσία Τύπου του να μην αφήνει να ακουστούν οι προσβλητικές του λέξεις.

Πηγή ΑΠΕ