Ο δήμος Φλωρεντίας δίνει κίνητρα για όσους επιλέγουν τους δύο αντί για τους τέσσερις τροχού

Κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο στις καθημερινές τους μετακινήσεις εγκαινιάζει ο δήμος Φλωρεντίας. Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία που  αποσκοπεί στην προώθηση της κυκλικής, βιώσιμης και φιλικής  κυκλοφορίας στην πόλη.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα “Pedala, Firenze ti premia”, το οποίο  θα ξεκινήσει από τις 3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, έως τις 2 Ιουνίου 2025. Χρηματοδοτείται  με 1,2 εκ. ευρώ και είναι ένα από τα πιλοτικά έργα που αναπτύχθηκαν από φορείς στο πλαίσιο του έργου «Φλωρεντία για το κλίμα» και σε εφαρμογή της Προγραμματικής Προγραμματικής Συμφωνίας για τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, τα οποία ορίζονται μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου και έχουν εγκριθεί από τον δήμο της Φλωρεντίας.

Στόχος του έργου είναι να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου για όλες τις συστηματικές διαδρομές, όχι μόνο από το σπίτι στη δουλειά αλλά και από το σπίτι στο σχολείο/πανεπιστήμιο  και γι’ αυτό το κίνητρο για αυτές τις διαδρομές θα είναι υψηλότερο, έως και 20 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Θα είναι δυνατή η χρήση τόσο συμβατικών ποδηλάτων,  όσο και ηλεκτρικών – τόσο  απλών ηλεκτρικών (e-Bike) όσο και επαγγελματικών ( Cargo-Bike).

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλοι  οι πολίτες – εργαζόμενοι ή φοιτητές – άνω των 18 ετών.

Οι χρήστες μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Μαΐου μέσω της εφαρμογής Pin Bike. Μόλις εγγραφούν θα τους σταλεί ένα κιτ, που δημιουργήθηκε από την Pin Bike, και αποτελείται από μια συσκευή Bluetooth που θα πιστοποιεί την πραγματική χρήση του ποδηλάτου, καθώς και μια θήκη smartphone που θα τοποθετείται στο τιμόνι του ποδηλάτου. Συνολικά  θα διανεμηθούν μόνο 2.000 τέτοια κιτ.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά κίνητρα το πρόγραμμα προβλέπει τα εξής:

Όσοι αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα με τα ποδήλατα για μετακινήσεις μεταξύ σπιτιού και εργασίας και μεταξύ σπιτιού και σχολείου/πανεπιστημίου θα λάβουν 20 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο στα οποία μπορούν να προστεθούν 5 λεπτά του ευρώ για κάθε χιλιόμετρο σε γενικές διαδρομές, εφόσον βρίσκονται εντός του δήμου της Φλωρεντίας. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί θα είναι 2 ευρώ την ημέρα και 30 ευρώ το μήνα.

Όσοι χρησιμοποίησαν ήδη ποδήλατα για διαδρομή σπίτι-δουλειά και στο σπίτι-σχολείο/πανεπιστήμιο θα δικαιούνται 15 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο και 5 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο σε γενικές διαδρομές. Το μέγιστο ποσό θα είναι 1,20 ευρώ την ημέρα και 30 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, θα δίνεται  μπόνους έως και 100 ευρώ κάθε μήνα για τους 200 χρήστες που έχουν συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στην Εφαρμογή μέσω διάφορων «ενάρετων ενεργειών» συμπεριλαμβανομένων των χιλιομέτρων που έχουν διανύσει καθώς και της συμμετοχής σε εκδηλώσεις και ερωτηματολόγια.

11.5.2024