Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά μπροστά στις προκλήσεις του 2024- Κοπή ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ Δ.Σ.Π.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά μπροστά στις προκλήσεις του 2024-
Κοπή ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ Δ.Σ.Π.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά καλωσόρισε τη νέα χρονιά με μια εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη δράση του Δ.Σ.Π. ώστε να ανταποκριθεί στον σύνθετο θεσμικό του ρόλο για αντιμετώπιση των προβλημάτων των δικηγόρων, προαγωγή της νομικής επιστήμης, βελτίωση της νομοθεσίας, υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και κοινωνική προσφορά. Για την υποστήριξη των σκοπών του, ο Δ.Σ.Π. έχει μια σταθερά καλή συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τον Δήμο Πειραιά και τους Δήμους της ευρύτερης Περιφέρειας Πειραιά, με τη Νομική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τα Επιμελητήρια και τους Επιστημονικούς Συλλόγους της πόλης και Επιστημονικές Ενώσεις.

Επίσης, ο Ηλίας Κλάππας μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι δικηγόροι το 2024 και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον έντονο προβληματισμό και τις αντιδράσεις που γεννά στον νομικό κόσμο η νομοθετική μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη στους ποινικούς κώδικες και οι επιχειρούμενες αλλαγές στα δικαστήρια και στον δικαστικό χάρτη της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στη δικαστική αμφισβήτηση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων που θέσπισαν τεκμαρτά εισοδήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΔΣΠ αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκοινωνιακής ένταξής του στη ζωή της πόλης, διεύρυνσης της τοπικής αρμοδιότητας των Δικαστηρίων Πειραιά και ορθολογικής οργάνωσης των χώρων του νέου Μεγάρου προς εξυπηρέτηση των πολιτών, δικαστών, δικηγόρων και υπαλλήλων. Όπως τόνισε, «στην κατεύθυνση αυτή, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί έγινε αποδεκτή η πρόταση του Συλλόγου και ήδη λειτουργεί Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου στην οποία συμμετέχει ο ΔΣΠ και οι Προϊστάμενοι των δικαστικών σχηματισμών του Πειραιά.»

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης o οποίος τόνισε την καλή συνεργασία που έχει με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και το Δήμο Πειραιά και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά εντός του 2026.

Εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟΚ, χαιρέτισε ο Βασίλης Κατσαφάδος, μέλος της Κ.Ε., ο οποίος μίλησε για τον σημαντικό θεσμικό ρόλο των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τα θέματα της πόλης του Πειραιά.

Ο βουλευτής Νίκος Αμπατιέλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε για τις δυσκολίες των καιρών και τους αγώνες που δίνουν οι δικηγόροι για το φορολογικό νομοσχέδιο και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, τόνισε τον σημαντικό και ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο που διαδραματίζει ο Δ.Σ.Π. με παρεμβάσεις που αφορούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους δικηγόρους και εκθείασε την εποικοδομητική συνεργασία του Δήμου Πειραιά και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη καταφέρθηκε ενάντια στην αυστηροποίηση των ποινών που επιχειρείται με το ποινικό νομοσχέδιο και υπογράμμισε την ανάγκη δημόσιου διάλογου για όλα τα ζητήματα της Δικαιοσύνης χωρίς διγλωσσία, η οποία δημιουργεί αναστάτωση σε όλο τον νομικό κόσμο. Καταδίκασε κάθε προσπάθεια υποτίμησης των δικαστών και των δικηγόρων και παρατήρησε ότι στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρατηρείται έλλειψη πρακτικών καλής νομοθέτησης.

Η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, λόγω αδυναμίας της να παραστεί, απέστειλε έγγραφο χαιρετισμό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.
Η Χορωδία του ΔΣΠ τραγούδησε κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από διάφορες περιοχές της χώρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, οι βουλευτές Α΄& Β΄ Πειραιά,  Νικόλαος Βλαχάκος,  Μιχαήλ Λιβανός και ο πρώην βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος.

Επίσης, τίμησαν την εκδήλωση  ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς και ο Δήμαρχος Περάματος  Ιωάννης Λαγουδάκος, και, επίσης   ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτριος Καρύδης, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, η Αντιδήμαρχος   Κορυδαλλού Ιωάννα Καλομπράτσου και ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Μιλτιάδης Θεόδοτος. Η Περιφέρεια Πειραιά εκπροσωπήθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους  Σταύρο Βοϊδονικόλα και τον Δημήτριο Κατσικάρη.

Από το δικαστικό σώμα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αρεοπαγίτες  Γεώργιος Παπαγεωργίου, Μ. Χατζηγεωργίου, η πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ζαμπέτα Στράτα,  η πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρυσούλα Παρασκευά και ο πρώην Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Νικόλαος Μακρής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σπυρίδων Παππάς. Από τα Δικαστήρια του Πειραιά, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Πειραιά Ιωάννης Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Πειραιά Γεώργιος Ξυνόπουλος και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκπροσωπήθηκε από τον κ. Μαυρογιάννη, Νομικό Σύμβουλο και την κ. Παπαχρήστου, Πάρεδρο Ν.Σ. Από τους φορείς της πόλης, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεόδωρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Γεώργιος Παπαμανώλης-Ντόζας και ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Κωνσταντόπουλος. Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. Ιωάννης Παρασκευάκος,  το Ναυτικό Μουσείο εκπροσώπησε ο Ναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης και  από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παρευρέθηκε η έφορος, Ρένα Δαριώτη.

Επίσης, παρέστησαν οι σύμβουλοι Δ.Σ.Α. Δημήτρης Αναστασόπουλος και Ζώης Σταυρόπουλος,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Ηρειώτης, ο Πρόεδρος των Πειθαρχικών Συμβουλίων Δ.Σ.Π. Πολυχρόνης Τσιρίδης, ο πρώην Πρόεδρος  Δ.Σ.Π. Στυλιανός Μανουσάκης, ο τέως Πρόεδρος Δ.Σ.Π. Γεώργιος Σταματογιάννης και η Προϊσταμένη Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιά και Νήσων Ελένη Παριανού. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος δικαστών και δικηγόρων.