Ο εκπληκτικός μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη «Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά», στο θέατρο CORONET, με την Μαριάννα Τουμασάτου

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

Ο εμβληματικός μονόλογος «Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά»,  παρουσιάζεται από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Ερωφίλη (Erofili Productions), στο θέατρο CORONET. Το συγκλονιστικό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη ζωντανεύει και πάλι στην σκηνή, με την Μαριάννα Τουμασάτου και την σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Σταύρου.

Μια γυναίκα βρίσκεται τη νύχτα, έξω από το κουβούκλιο του φρουρού στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Πλατεία του Συντάγματος. Μέσα εκεί, για να προφυλαχτεί από τη βροχή, στέκεται ο εύζωνας στρατιώτης, ο γιος της. Μόλις τον βλέπει το πρόσωπό της φωτίζεται. Κυρίως γιατί έχει την δυνατότητα να του πει όλα όσα θέλει, χωρίς να φοβάται ότι εκείνος θα σηκωθεί και θα φύγει, όπως έκανε παλιότερα, φορώντας το μπουφάν του και καβαλώντας την αγαπημένη του Χάρλεϋ.  Τώρα το στρατιωτικό καθήκον τον αναγκάζει να παραμείνει στη θέση του,  χωρίς να μπορεί  να αντιδράσει. Η καλύτερη ευκαιρία λοιπόν για την ελληνίδα μάνα, να του μιλήσει και να του πει αυτά που θέλει.

Τι θέλει όμως να πει μια μάνα στον εύζωνα γιο της; Θα του μιλήσει για την ζωή της, τα χρόνια που έζησε με τον πατέρα του αλλά και για το πώς έχει καταλήξει η επικοινωνία τους, από τότε που έφυγε εκείνος από το σπίτι. Τον φροντίζει, σαν καλή μητέρα, πηγαίνοντάς του φαγητό στη σκοπιά και του εύχεται να μην φτάσει ποτέ στο σημείο να πει για την ζωή του το «πάλι καλά». Κάνει και έναν απολογισμό, τον οποίο όλοι οι γονείς συνηθίζουν, για το κατά πόσο σωστά έχει μεγαλώσει (μαζί με τον άντρα της) το παιδί της, και τι λάθη τυχόν έχουν γίνει. Μην ξεχνάμε ότι οι εποχές αλλάζουν και οι νέοι σήμερα χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Στο τέλος του ζητά την άδεια να τον επισκεφτεί ξανά, προκειμένου να του ανοίξει και πάλι την καρδιά της, κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη!

Είναι ένας μονόλογος που η Μαριάννα Τουμασάτου ανταποκρίνεται εξαιρετικά, ερμηνεύοντας  ιδανικά την ελληνίδα μάνα, η οποία είναι πότε με την γκρίνια και πότε με το χιούμορ, πάντα όμως δρα με γνώμονα την αγνή, την άδολη αγάπη.  Με δύο λόγια έχουμε να κάνουμε με ένα μονόλογο – κλαυσίγελο μιας γυναίκας, στο μεταίχμιο μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας, σοφίας και τρέλας, κωμικότητας και τραγικότητας.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Σταύρου, η ματιά του οποίου καθιστά ακόμη πιο ρεαλιστικό το συγκεκριμένο μονόλογο.

Είναι μια παράσταση την οποία απολαύσαμε στην επίσημη πρεμιέρα της, στις 5/12, με πλήθος επωνύμων να δίνει το παρόν και να την ανταμείβει με ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα! Σας τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Σπύρος Σταθάτος

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σταύρου

Μουσική: Στέφανος Αδάμης

Σκηνογραφία: Ντέιβιντ Νεγρίν

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Γραφιστική επιμέλεια: Indigo Creative

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Μακιγιάζ: Ιωάννης Μιχαλέλης

Προβολή-Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Παραγωγή: Erofili Productions

Ερμηνεύει:

η Μαριάννα Τουμασάτου

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα: 4 Δεκεμβρίου 2023

Θέατρο Coronet: Φρύνης 11, Παγκράτι, 11634 Αθήνα

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα 20:00 και Τρίτη στις 21:00

Εισιτήρια:  18, 15 & 12

Τηλέφωνο επικοινωνίας – κρατήσεων: 2107012123

Προπώληση: https://www.more.com/theater/to-mpoufan-tis-xarley-tou-basili-katsikonouri-1/