Ο Κώστας Μαργαρίτης φιλοξενεί τον Αλέξανδρο Κακαβά, πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στο Κανάλι 1 

Ο δημοσιογράφος Κωσταντίνος Μαργαρίτης φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ε.Σ.Ε Αλέξανδρο Κακαβά στην ραδιοφωνική εκπομπή “Καλησπέρα Πειραιά” στο Κανάλο 1 90,4 FM

ΚΜ: Καλησπέρα Πειραιά, καλησπέρα φίλες και φίλοι αγαπητοί ακροατές και ακροάτριες του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά Κανάλι 1 90,4  FM. Ταξίδια ονειρεμένα το 2024 να είναι η χρονιά όλων μας. Να είναι χρονιά ειρηνική. Να είναι χρονιά δημιουργική για αυτό θα πάμε να συναντήσουμε τον πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος κύριο Αλέξανδρο Κακαβά, του οποίου πρώτα από όλα να του ευχηθούμε μια χρονιά γόνιμη, δημιουργική, χαρούμενη, με υγεία και προσωπική ευτυχία. Καλησπέρα σας κύριε Κακαβά. Τι κάνετε;

ΑΚ: Κύριε Μαργαρίτη χαίρω που σας ακούω και πάλι. Καλή χρονιά να έχετε.

ΚΜ: Πάντα! 13 Ιανουαρίου 17:30 στο ξενοδοχείο Ιλίσια στην Αθήνα.

ΑΚ: Σας περιμένω.

ΚΜ: Πρόσκληση στα βραβεία στίχου 2023 και ελπίζω αυτή τη φορά το δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά να δώσει ένα βραβείο.

ΑΚ: Αν έρθει, γιατί δεν έρχεται πάντα.

ΚΜ: Πάντα, εδώ είστε στο μικρόφωνο. Εκεί θα είναι το Σάββατο. Ο αγαπητός μου κύριος Κακαβάς πάντοτε δυνατός και δημιουργικός. Λοιπόν, ποιος θα τιμηθεί για την προσφορά του το Σάββατο;

ΑΚ: Ο Αντώνης Κόντος ένας εξαιρετικός μελετητής της Ελληνικής μουσικής.

ΚΜ: Για πείτε μας λεπτομέρειες για αυτή την ωραία εκδήλωση που πάλι ετοιμάζετε;

ΑΚ: Ως γνωστόν και το ξέρετε γιατί το υποστηρίζετε έχουμε κάνει τη Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού, τη Λέσχη φίλων της Ε.Σ.Ε στην οποία μετέχει ο Αντώνης Κόντος, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία των ντοκιμαντέρ για τους στιχουργούς που παρήγαγε η Ένωση και προβλήθηκαν από το κανάλι της Βουλής πριν από 3 χρόνια. Διερωτάσθε ίσως γιατί όμως θα βραβεύσουμε τον Κόντο καθώς υπάρχουν και άλλοι  οι οποίοι έχουν συνεισφέρει.

ΚΜ: Θα τους βραβεύσουμε σιγά σιγά και τους υπολοίπους.

ΑΚ: Βεβαίως γιατί εφέτος είναι τα 35 χρόνια της Ένωσης.

ΚΜ: Εσείς άλλωστε έχετε αποδείξει ότι δεν ξεχνάτε κανέναν και ότι πάντοτε θέλετε να αναδεικνύετε τους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν και δουλεύουν.

ΑΚ: Και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να αφήσω την τελευταία μου πνοή.

ΚΜ: Έτσι έτσι πάντα έχουμε ακόμη πολλά χρόνια.

ΑΚ: Αυτό μετά βεβαιότητας εκτός αν ανέλθω εις Κύριον και πάω να συναντήσω τους προγόνους μου.

ΚΜ: Τώρα έχουμε πολλά χρόνια δημιουργικά μπροστά αφήστε τα αυτά πάμε λοιπόν.

ΑΚ: Αντώνης Κόντος. Προσέξτε, είναι πολύ σημαντικό αυτό.  Ξεκινούμε τις βραβεύσεις από την επαρχία. Ο Αντώνης  Κόντος μένει στη Λιβαδειά. Είναι μόνιμος κάτοικος Λιβαδειάς.

ΚΜ: Και θα έρθει για να βραβευτεί το Σάββατο.

ΑΚ: Βεβαίως.

ΚΜ: Θα είμαι εκεί δεν γίνεται να μην είμαι 100%

ΑΚ: Μακάρι. Επίσης θέλω να σας πω ότι επιδιώκουμε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Ίρις. Ο κινηματογράφος Ίρις είναι της Πανεπιστημιακής Λέσχης όπως γνωρίζετε όπου, αυτό θα σας το πω για να το ανακοινώσετε από το κανάλι σας χωρίς απαραίτητα να με ακούσουν και εμένα οι ακροατές σας, ότι θα γίνουν κάποιες προβολές δωρεάν το τονίζω, δωρεάν κάποιων ντοκιμαντέρ πέντε καταξιωμένων Ελλήνων Σεναριογράφων, εκλιπόντων φυσικά τους οποίους έχουμε επιλέξει ως Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος.

ΚΜ: Θα μας στέλνετε ενημέρωση να ενημερώνουμε τον κόσμο.

ΑΚ: Ακριβώς για αυτό σας το λέω επειδή θα είναι δωρεάν και επομένως όποιος ενδιαφέρεται να μάθει για τον Σακελάριο ας πούμε ή για τον Καμπανέλη γιατί είναι δύο εκ των συναδέλφων που θα τιμήσουμε, πολύ ευχαρίστως να προσέλθουν να δουν το ντοκιμαντέρ και να ακούσουν δύο τρία πράγματα τα οποία θα ειπωθούν από επαΐοντες ή από συγγενείς.

ΚΜ: Οπωσδήποτε. Η βράβευση λοιπόν. Έχουμε από την μία πλευρά τον αγαπητό κύριο Κόντο, όμως έχουμε και άλλους βραβευθέντες.

ΑΚ: Δεν γνωρίζουμε ποιοι θα βραβευθούν.

ΚΜ: Πότε θα γνωρίζουμε;

ΑΚ: Συγγνώμη συγγνώμη. Ξέρουμε ποιοι θα βραβευθούν. Ξέρουμε τα έξι ονόματα, δεν γνωρίζουμε όμως τι βραβείο έχουν λάβει.

ΚΜ: Άρα ξέρουμε τους έξι αλλά δεν ξέρουμε τι βραβείο έχουν λάβει. Θα το μάθουμε εκείνη τη βραδιά.

ΑΚ: Αν πάντως κάποιος μπει στο site της Ένωσης μπορεί να διαβάσει τα έξι ονόματα. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι  πρόκειται περί πέντε κυριών και ενός ανδρός.

ΚΜ: Πολύ ωραία. Πέντε κυρίες λοιπόν. Σήμερα όλο κυρίες διακρίνονται. Η Ειρήνη Βανταράκη στο Greek House Davos, Νούλη Τσαγκαράκη βραβείο από το εξωτερικό, πέντε κυρίες τώρα από εσάς από τον κύριο Κακαβά…

ΑΚ: Η Νούλη, η κυρία Τσαγκαράκη είναι εξαιρετική περίπτωση σας το λέω. Επειδή συμπτωματικά την γνωρίζω πολλά χρόνια και διότι έχει παρακολουθήσει και σεμινάριο της Ένωσης.

ΚΜ: Τέλεια.

ΑΚ: Είναι εξαιρετική και δεν ξέρω αν το είπε εκείνη οφείλω να πω ότι νομίζω ή 27 ή 28 Φεβρουαρίου θα δώσουμε ως Ένωση μια διάλεξη στη Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

ΚΜ: Δεν το είπε  αλλά το λέτε εσείς.

ΑΚ: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου εάν δεν απατώμαι

ΚΜ: Και στη βραδιά από ότι γνωρίζω θα αναγνωσθούν και στίχοι των διακριθέντων καθώς και ποιήματα μελών της Λέσχης Φίλων της Έ.Σ.Ε

ΑΚ: Υπάρχει και μια έκπληξη.

ΚΜ: Βεβαίως θα κοπεί βασιλόπιτα;

ΑΚ: Όχι αυτό δεν θα ήταν έκπληξη.

ΚΜ: Ποια είναι η έκπληξη, η χρυσή λίρα στη βασιλόπιτα.

ΑΚ: Αυτό θα ήταν τεράστια έκπληξη έκπληξη.

ΚΜ: Κάντε το για να έρθει ο κόσμος.

ΑΚ: Θα ζητήσω από την καινούργια περιφέρεια να μας δώσει μια λίρα.

ΚΜ: Τέλεια ωραιότατα. Η Λέσχη φίλων που κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και η κυρία Λιάπη και η κυρία Κατερίνα Καράμπελα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και τα υπόλοιπα μέλη φυσικά, δημιουργούν μια δυναμική έτσι ώστε να υπάρχει εξωστρέφεια. Να μπορούν να δημιουργούν οι άνθρωποι και να μην νιώθουν μόνοι. Εγώ πιστεύω εκεί είναι κύριε Κακαβά το βασικό της υπόθεσης.

ΑΚ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας τα λέτε πάρα πολύ ωραία. Εμένα δεν με χρειάζεστε μπορείτε να τα πείτε μόνος σας το ξέρω.

ΚΜ: Όχι σας χρειάζομαι διότι εσείς είστε ο πρόεδρος και χαίρομαι που με τιμάτε με τη φιλία σας και την εμπιστοσύνη σας και είστε καλεσμένος μου στην εκπομπή.

ΑΚ: Εγώ χαίρω πάρα πολύ που σας ακούω και θα ήθελα να πω βέβαια ότι θα χαρώ πάρα πολύ εάν έλθετε. Έχω χαρεί επίσης που εξελέγη η κυρία Αντωνάκου προφανώς το ξέρετε ότι είναι αντιπεριφερειάρχης Πειραιά την οποία  γνωρίζω προσωπικώς και τη συμπαθώ και την εκτιμώ και ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό με την κυρία Αντωνάκου.

ΚΜ: Μακάρι και εμείς εδώ κοντά σας είμαστε. Θα είμαστε το Σάββατο εκεί. Θα ήθελα έτσι πριν σας αποχαιρετήσω αγαπητέ κύριε Κακαβά να μου πείτε, ποια είναι η αίσθηση σας για τον πολιτισμό του 2024;Τι βλέπετε;

ΑΚ: Κοιτάξτε όπως ξέρετε πρώτα από όλα εγώ πιστεύω ότι ο υφυπουργός, καλά για την κυρία Μενδώνη δεν έχω λόγια. Θέλω να πω δηλαδή την ξέρω πάρα πολλά χρόνια, την εκτιμώ ιδιαιτέρως θα ήταν περιττό να αναφερθώ….

ΚΜ: Πέρασε η πολιτιστική πρωτεύουσα Ελευσίνα 2023 και δεν την ξέρει κανείς.

ΑΚ: Σωστόν. Ποιος φταίει όμως για αυτό; Εμείς. Διότι άνθρωποι οι οποίοι αναλαμβάνουν δυστυχώς…

ΚΜ: Δεν γνωρίζουν…

ΑΚ: Δεν αγαπούν ούτε το αντικείμενο τους ούτε τους ανθρώπους που, επί σειρά ετών, έχουν αποδείξει ότι χωρίς να είναι απαραίτητα πρώτα ονόματα μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Πολλές φορές τα πρώτα ονόματα με την πάροδο των ετών και λόγω της επιτυχίας αποκόπτονται από την πραγματικότητα.

ΚΜ: Άρα το 2024 τι να περιμένουμε όταν χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία το 23; Πολιτιστική πρωτεύουσα όλα τα φώτα έπρεπε να ήταν στραμμένα εκεί.

ΑΚ: Θα μου επιτρέψετε κύριε Μαργαρίτη να συναντηθώ με τον υφυπουργό και να σας τηλεφωνήσω αφού θα έχω συναντηθεί να σας πω. Αν δεν συζητήσω με τον υφυπουργό δεν μπορώ να απαντήσω.

ΚΜ: Δηλαδή ακριβώς θα γίνει μέσα στο 24;

ΑΚ: Θα κάνω μια συζήτηση με τον υφυπουργό, θα ακούσω τι θέλει γιατί εκείνος θα καθορίσει βεβαίως τι θα ήθελε και πως θα μπορούσα εγώ και οιοσδήποτε άλλος φυσικά να τον βοηθήσει. Να πάψουμε κάποτε να ομφαλοσκοπούμε. Εμείς οι δημιουργοί νομίζουμε ότι είμαστε μοναδικοί και αξεπέραστοι. Δεν είναι έτσι. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της δημιουργούς, υπάρχουν κάποιοι βέβαια οι οποίοι παραμένουν αιώνιοι, το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί το έργο τους μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά κάθε εποχή έχει να αναδείξει καινούργιους ανθρώπους. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που επί 40-50 έτη λιβανίζουμε τους ίδιους ανθρώπους ως σημαντικούς είναι απαράδεκτο, καθώς δεν δίνουμε ευκαιρία σε νεότερους ανθρώπους να μπορέσουν να υπάρξουν.

ΚΜ: Με αυτό θα κλείσω θα ευχηθώ καλή επιτυχία για το Σάββατο που θα είμαστε κοντά και θα τα πούμε από κοντά.

ΑΚ: Σας περιμένω

ΚΜ: Θα είμαι εκεί να δώσω βραβείο. Χρυσή λίρα να κερδίσω και βασιλόπιτα.

ΑΚ: Δεν έχει βασιλόπιτα.

ΚΜ: Ο Αλέξανδρος Κακαβάς κάτι καλύτερο θα έχει από βασιλόπιτα 2024 επιτυχίες και δημιουργίες.

ΑΚ: Σας ευχαριστώ να είστε καλά.

ΚΜ: Χρόνια καλά.

ΑΚ: Σας χαιρετώ καλό σας βράδυ.

ΚΜ: Γειά σας.