Ο Κ. Mπακογιάννης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων του Δικτύου C40

Η Αθήνα βρίσκεται πλέον στην «πρώτη γραμμή» της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις ζωές των κατοίκων τους. Πριν από μερικές ημέρες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων του C40 -δικτύου του οποίου η Αθήνα αποτελεί εξέχων μέλος. Το Συνέδριο C40 World Mayors Summit, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικές πόλεις, συνιστά τη σημαντικότερη διοργάνωση για το κλίμα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού σε αυτό συμμετέχουν δήμαρχοι και αντιπροσωπείες από όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Εν όψει της 27ης κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) -τον Νοέμβριο- δήμαρχοι του ισχυρού αυτού δικτύου από συνολικά 96 πόλεις – μέλη, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερους από 582 εκατ. πολίτες και το 1/5 της διεθνούς οικονομίας, συναντήθηκαν από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, με στόχο να συν-διαμορφώσουν πολιτικές και πρωτοβουλίες και να ανταλλάξουν παραδείγματα καλής πρακτικής για το πώς οι πόλεις μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Η Αθήνα έχει επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Μετέχει ισότιμα στις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις και συν-διαμορφώνει με άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη τις προτάσεις και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων και προκλήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, που συγκεντρώνουν τον περισσότερο και πιο ευάλωτο πληθυσμό. Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο του C40 πιστοποιεί την ενισχυμένη θέση της πόλης μας στον παγκόσμιο χάρτη. Στο φετινό Συνέδριο είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις δράσεις και τα μέτρα που έχουμε λάβει απέναντι στην κλιματική κρίση, με έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου του καύσωνα που επηρεάζει τη ζωή στην Αθήνα», τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Κ. Μπακογιάννης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την ενεργειακή κρίση, μαζί με δημάρχους από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη και το Όσλο. Στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα «δίχτυ» προστασίας για τους πολίτες της, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η ενεργειακή κρίση δεν είναι πρόβλημα ενός χειμώνα».

Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε συνάντηση, στην ελληνική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες, με εκπροσώπους της ομογένειας ύστερα από πρόσκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας, Ελισάβετ Φωτιάδου. Ο δήμαρχος Αθηναίων σε συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες της ομογένειας, αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και στις μεγάλες ευκαιρίες που πλέον προσφέρει η πόλη για σημαντικές επενδύσεις.

27.10.2022