Ο Λαβρόφ της Ρωσίας στο Ιράν, μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων αναμένεται και το πυρηνικό πρόγγραμμα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Ιράν την Τετάρτη, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις και η Τεχεράνη αγωνίζονται να αναβιώσουν το πυρηνικό τους σύμφωνο του 2015 και οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε ένα κλιπ από τα εναρκτήρια σχόλια του Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, στην οποία είπε ότι η Μόσχα προσαρμόζεται σε αυτό που αποκάλεσε επιθετικές πολιτικές της Δύσης.

«Σε όλες τις χώρες που βιώνουν την αρνητική επιρροή της εγωιστικής γραμμής που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους, προκύπτει η αντικειμενική ανάγκη να αναδιαμορφωθούν οι οικονομικές τους σχέσεις, ώστε να μπορούν να αποφύγουν να βασίζονται στις ιδιοτροπίες και τις ιδιοτροπίες των δυτικών εταίρων μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης αναμένεται να “συζητήσει με τους Ιρανούς αξιωματούχους για τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Συρία και στο Αφγανιστάν, την ενίσχυση της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας στην περιοχή της Ευρασίας και τον Καύκασο”, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι επίσης να επαναφέρει την Τεχεράνη στον πλήρη σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεών της σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα μια άρση των κυρώσεων που πλήττουν την Τεχεράνη.

Ενώ ήταν επί μακρόν ανταγωνιστές, το Ιράν και η Ρωσία βελτίωσαν τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας σαφή πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κοινά τους γεωπολιτικά συμφέροντα. Πλέον οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλούς τομείς.

Η Μόσχα παίζει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2015, κυρίως λαμβάνοντας πλεονάζοντες τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί μετέβη τον Ιανουάριο στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και του παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα επόμενα 20 χρόνια.

Επισκόπηση τύπου 

REUTERS και ΑΠΕ-ΜΠΕ