Ο Μπάιντεν υπογράφει νομοσχέδιο 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολογία

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη σε νόμο ένα νομοσχέδιο 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πακέτο για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ, σχεδιασμένο να μειώσει τις εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και να μειώσει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τον υψηλό πληθωρισμό.

Σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν συμμετείχε με ηγέτες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια, η υποστήριξη του οποίου ήταν ζωτικής σημασίας για την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού κατά μήκος κομματικών γραμμών, αφού μπλόκαρε πολύ μεγαλύτερα μέτρα που πίεσε ο Λευκός Οίκος.

«Τζο, δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία», είπε ο Μπάιντεν για τον Μάντσιν. Ο Μπάιντεν αργότερα παρέδωσε στον Μάντσιν το στυλό που χρησιμοποίησε για να υπογράψει τη νομοθεσία.

Ο Μάντσιν αποκάλεσε τη νομοθεσία “ισορροπημένο νομοσχέδιο”.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την υπογραφή για να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να επωφεληθούν από μια σειρά από νομοθετικές νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο και να ξεκινήσουν διαφημιστικές εκστρατείες για τον πληθωρισμό. 

«Σε αυτή την ιστορική στιγμή, οι Δημοκρατικοί τάχθηκαν στο πλευρό του αμερικανικού λαού και κάθε Ρεπουμπλικανός τάχθηκε στο πλευρό των ειδικών συμφερόντων», είπε ο Μπάιντεν. «Κάθε Ρεπουμπλικανός στο Κογκρέσο καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο».

Η νομοθεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις χαμηλότερες τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στοχεύει στη μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Θα επιτρέψει επίσης στη Medicare να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες και οι πλούσιοι πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μειώνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα. Οι οίκοι αξιολόγησης και οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι συμφωνούν, αλλά λένε ότι τα αποτελέσματα θα χρειαστούν χρόνια. 

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην υπογραφή του νομοσχεδίου, είπε ότι ο Μπάιντεν γνώριζε πότε να μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις και να τους επιτρέψει να παίξουν.

“Ήξερε ακριβώς πότε να παρέμβει και πότε να αφήσει τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν. Ήξερε πότε να χρησιμοποιήσει τον άμβωνα του νταή και πότε να φέρει κοντά τους ανθρώπους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φρόντισε να μην χάσουμε ποτέ την εστίασή μας στο κλίμα.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τη νομοθεσία επειδή έκανε ελάχιστα για να μειώσει τις τιμές. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ είπε ότι ο νέος νόμος θα έχει το αντίθετο αντίκτυπο.

“Οι Δημοκρατικοί λήστεψαν τους Αμερικανούς πέρυσι ξοδεύοντας την οικονομία μας σε πληθωρισμό ρεκόρ. Φέτος, η λύση τους είναι να το κάνουν για δεύτερη φορά. Το κομματικό νομοσχέδιο που υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημαίνει υψηλότερους φόρους, υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και επιθετικούς ελέγχους της IRS.” είπε, αναφερόμενος στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων.

Πηγή : REUTERS

17.8.2022