Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στο Ισραήλ ότι πρέπει να προστατεύσει την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων πριν από την επανάληψη οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, όπου μια εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας επέτρεψε την ανταλλαγή αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Καθώς οι διαπραγματευτές από το Κατάρ και την Αίγυπτο βρίσκονταν σε δύσκολες συνομιλίες την Πέμπτη για μια νέα διήμερη παράταση της παύσης των μαχών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε το τρίτο του ταξίδι στην περιοχή από την έναρξη του ισραηλινοπαλαιστινιακού πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ενίσχυσε επίσης τις εκκλήσεις προς το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσει τους αμάχους, εάν ξεκινήσει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα.
Το μήνυμά του ήταν σύμφωνο με τη μεταβαλλόμενη ρητορική της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον πόλεμο, η οποία ξεκίνησε ως μια ολοκληρωτική αποδοχή της απάντησης του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά σταδιακά μετριάστηκε καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων άρχισε να αυξάνεται δραματικά.
Περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 6.000 παιδιών. Ο αριθμός των νεκρών και η κλίμακα της καταστροφής έχουν προκαλέσει ευρεία διεθνή κριτική.
Καθώς το Ισραήλ βομβάρδιζε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται ή φοβούνται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ενώ περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, πολλοί με τραύματα που έχουν αλλάξει τη ζωή τους. Με τα 26 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας εκτός λειτουργίας, οι πιθανότητες να λάβουν θεραπεία είναι ελάχιστες.
Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Αμπουσαρίφ του Πανεπιστημίου Northwestern του Κατάρ, τα συνεχή ταξίδια του Μπλίνκεν στο Ισραήλ και οι συναντήσεις με Ισραηλινούς ηγέτες φαίνεται πως είναι άκαρπες.
«Αυτό που έδωσε τον τόνο ήταν η πρώιμη ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία παρείχε άνευ όρων υποστήριξη σε αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν ένας γενοκτονικός πόλεμος», δήλωσε στο Al Jazeera. «Ο Μπάιντεν μπορεί να προσπαθήσει να μαλακώσει τη ρητορική του και να ασκήσει πίεση, αλλά τελικά δεν θα φέρει πίσω τους νεκρούς στη Γάζα».
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ, ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ.
Όμως, είπε ότι η υποστήριξη αυτή προϋποθέτει τη «συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «προέτρεψε το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους αμάχους», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
1.12.2023