Ο Μπορέλ καλεί τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστίνης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογος του Ριγιάντ αλ-Μάλικι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σήμερα σε σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεκλήθη εκτάκτως με φόντο την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.

Η ανακοίνωση έγινε στο X (πρώην Twitter) από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ από το Μουσκάτ, πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν, όπου βρίσκεται μαζί με πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς.

Συγκάλεσε σύνοδο που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα με υβριδική μορφή.

Οι δύο υπουργοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Μπορέλ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε από το Σάββατο “απερίφραστα” τις επιθέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει “το δικαίωμα να αμυνθεί”. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των αμάχων που συνελήφθησαν όμηροι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Σήμερα, ο Μπορέλ δήλωσε στο X ότι επανέλαβε την καταδίκη στη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

“Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επονείδιστες τρομοκρατικές ενέργειες και τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξή τους”, πρόσθεσε.

10.10.2023