Χαιρετισμός του Ν. Δένδια κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ:
Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γι’αυτό. Γιατί θα μου επιτρέψετε να νιώθω ότι βρίσκομαι ανάμεσα στους συμπατριώτες μου, οι οποίοι πέρασαν τον Ατλαντικό και σε μία νέα και δυναμική χώρα τα κατάφεραν. Και τα κατάφεραν μεταφέροντας σε αυτή τη νέα και δυναμική χώρα το πνεύμα της πατρίδας μας.
Και θα ήθελα επίσης να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένος όταν βλέπω το σήμα του σχολείου εδώ και της κοινότητας. Ο ιωνικός κίονας, η αρχαία μας παράδοση, ο δικέφαλος αετός, η υπερ-χιλιόχρονη μεσαιωνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου, το αστέρι της Βεργίνας, και τα δύο σήματα του Κεμπέκ και του Καναδά, όλα μέσα σε ένα μπλε φόντο που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο, σαν χρώμα, αυτό που εμείς είμαστε και αισθανόμαστε.
Θα ήθελα, από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, επίσης, γιατί διατηρείτε ένα πράγμα που μας κρατάει όλους μαζί, και αυτό είναι η γλώσσα μας. Γιατί η γλώσσα μας δεν είναι απλώς ο τρόπος που συνεννοούμαστε. Είναι αυτή η ουσία που μεταφέρει μαζί της, με τις λέξεις της, με τις αποχρώσεις των λέξεών της, με την τεράστια διαφορά σημασίας που έχουν οι λέξεις με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε, μια παράδοση 3.000 ετών.
Είναι ένα μεγάλο ποτάμι, σαν τα πολλά μεγάλα ποτάμια που έχει ο Καναδάς, που μεταφέρει μαζί του αισθήματα, καταστροφές, επιτυχίες, νίκες, ήττες, θριάμβους, γεννήσεις, θανάτους, μνήμες χιλιάδων ετών. Άρα, μας εκφράζει, μας ενώνει. Αν χάσουμε τη γλώσσα μας κι αν χάσουμε την επικοινωνία, Σεβασμιώτατε, με την Εκκλησία μας, και ό,τι αυτό εκπροσωπεί για εμάς, χάνουμε τον συνεκτικό μας ιστό.
Θα ήθελα λοιπόν από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω, γιατί η Κοινότητα και το ελληνικό σχολείο, κύριε Πρόεδρε, διατηρεί και μεταφέρει στις νεότερες γενιές αυτή την τεράστια υπερήφανη παράδοση.
Your Eminence,
Honourable Foreign Minister of Canada, my dear Mélanie,
Dear Mr. President,
Honourable Members of Parliament,
Ladies and gentlemen,
I am so proud to be here today and, if you’ll allow me to say, so touched, I may even become emotional. Because seeing you here, beyond the ocean, being so successful but at the same time saving and passing down to the younger generation the Greek tradition, the Greek language, staying connected with the Greek Orthodox Church and our tradition, is so important.
Also, I would like to pay my respect and express my gratitude to Mélanie. Mélanie is an excellent Foreign Minister for Canada. But she is something far beyond that; she is an excellent Minister of the values, of the principles that Greece expresses in today’s world. And we thank her so much for that. Because these values and principles are the same values and principles Canada stands for.
So, I would like to ask you to continue, in this proud country, to support those values and those principles.
Thank you so much for being here today.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ είπε τα εξής: «Σας ευχαριστώ πολύ που προστατεύετε αυτή την περήφανη παράδοση και διατηρείτε τη σύνδεση με τη μητέρα πατρίδα. Αλλά ταυτόχρονα είστε μέρος ενός πολύ περήφανου παραδείγματος πολυεθνικής, δημοκρατικής κοινωνίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι ο Καναδάς η ζεστασιά της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ είναι κάτι εκπληκτικό έχετε αναπτύξει την ικανότητα να διατηρείτε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, δύο πολύ σημαντικά πράγματα» και εξήγησε:
«Το πρώτο είναι η γλώσσα μας. Διότι, αυτή η γλώσσα αντιπροσωπεύει μια σύνδεση με τον πολιτισμό μας, με την παράδοσή μας, με την ιστορία μας. Η γλώσσα είναι κάτι που είναι ζωντανό. Εκφράζει συναισθήματα, εκφράζει εμπειρίες, εκφράζει νίκες, εκφράζει ήττες, εκφράζει τραγωδίες.
Το δεύτερο είναι η σχέση μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όχι μόνο το κτίριο ή το γεγονός ότι συναντιόμαστε μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, αλλά αυτό το πνεύμα που βρίσκεται πίσω από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία».