Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση με στόχο την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

«Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας – δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε ο Πούτιν κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πληθώρα όπλων για να απαντήσει».

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

Η Πούτιν διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση των 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχει συνολικά στην διάθεσή της γίνεται για την υπεράσπιση της Ρωσίας και των «εδαφών της», ισχυριζόμενος ότι η Δύση δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.

Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν.

«Απελευθέρωση της Ουκρανίας»

Ο Πούτιν επαναδιατύπωσε τον στόχο του για την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό που αποκάλεσε «ζυγό» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί ότι το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ που απαρτίζουν το Ντονμπάς είναι ανεξάρτητες δημοκρατίες. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων είναι παρανόμως κατεχόμενες.

Η Ρωσία κατέχει περί το 60% του Ντονέτσκ και είχε καταλάβει σχεδόν το σύνολο των εδαφών του Λουχάνσκ από τον Ιούλιο έπειτα από βραδεία στρατιωτική προώθηση και πολύμηνες σφοδρές μάχες.

Οι εδαφικές αυτές κατακτήσεις τελούν πλέον υπό απειλήν, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν πρόσφατα από την επαρχία του Χαρκίβ, χάνοντας τον έλεγχο των βασικών γραμμών τροφοδοσίας τους για τις περισσότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Πριν από το διάγγελμα Πούτιν, σε μία συντονισμένη κίνηση, οι τοποθετημένες από την Μόσχα αρχές τεσσάρων υπό ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών ανακοίνωσαν σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένωσή τους με την Ρωσία.

 

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Η Ρωσία μπορεί να επιστρατεύσει 25 εκατ. άνδρες αλλά η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, δήλωσε σχετικά με τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν ότι αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Οι απώλειες στην Ουκρανία από την ρωσική πλευρά είναι 5.937 – Δυτικοί διοικητές στο Κίεβο ηγούνται των επιχειρήσεων με πλήγματα από δυτικά όπλα και στόχο αμάχους

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο “Ρωσία 24”, δήλωσε ότι οι απώλειες από την ρωσική πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, είναι 5.937.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι δυτικοί διοικητές είναι στο Κίεβο και ηγούνται επιχειρήσεων.

Αυτό το οποίο βλέπουμε (να γίνεται στην Ουκρανία), πρόσθεσε ο υπουργός, είναι στρατιωτικά πλήγματα με στόχο αμάχους από δυτικά όπλα.

 

Το τουφέκι Καλάσνικοφ AK-12 τροποποιείται για να αυξηθεί η ταχυβολία του και να γίνει ευκολότερος ο χειρισμός του

Το τουφέκι εφόδου πέμπτης γενιάς Καλάσνικοφ AK-12 που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία τροποποιήθηκε για να αυξηθεί ο ρυθμός πυρός και οι χειριστές του να έχουν ευχερέστερο έλεγχο του επιλογέα βολής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο την κατασκευάστρια εταιρεία.

Στην έκδοση AK-12, η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 2018, θα απενεργοποιηθεί η επιλογή των δύο βολών και πλέον οι χειριστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα είτε σε βολή κατά βολή ή στην αυτόματη λειτουργία, ενώ θα υπάρχει επίσης προσαρμογέας στο κοντάκι, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Καλάσνικοφ, ο Άλαν Λουσνίκοφ, στο RIA.

«Στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα επιλέξαμε τεχνικές λύσεις, κατασκευάσαμε πρωτότυπο και το επιδείξαμε σε αντιπροσώπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», δήλωσε ο κ. Λουσνίκοφ.

Δεν διευκρίνισε πότε αναμένει ότι θα τεθεί σε υπηρεσία το τροποποιημένο τουφέκι. Περιορίστηκε να πει πως η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων του νέου σχεδίου του τουφεκιού.

Το AK-12, με διαμέτρημα 5,45 χιλιοστών και κάννη 415 χιλιοστών, που ανέπτυξε η βιομηχανία Καλάσνικοφ, είναι το βασικό τουφέκι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Έχει βελτιωμένη αξιοπιστία και ακρίβεια σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα του «Αβτομάτ Καλασνίκοβα» που σχεδίασε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ και τέθηκε σε υπηρεσία το 1949 στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Στη βιομηχανία Καλάσνικοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέβαλαν δικές τους κυρώσεις στην εταιρεία φέτος.

 

Κίεβο: Η ρωσική επιστράτευση ήταν “προβλέψιμη” και δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, όπως δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο ίδιος είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός “απρόκλητου πολέμου” και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “πυρηνικό εκβιασμό”, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

“Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων), έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

“Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων”, έγραψε ο ίδιος.

“Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ”, έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

 

Το Λονδίνο λέει πως οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά

Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.

Νωρίτερα ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει» σ’ αυτό που αποκάλεσε δυτικές απειλές και τόνισε πως δεν μπλοφάρει.

 

«Ένδειξη αδυναμίας» της Μόσχας, σύμφωνα με την αμερικανίδα πρεσβευτή στην Ουκρανία – Η Κίνα απευθύνει έκκληση για διάλογο – Η Γερμανία κάνει λόγο για κλιμάκωση

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι’ αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».

Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ’ αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

 

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά τη Μόσχα μετά την ανακοίνωση για μερική επιστράτευση — Η Λιθουανία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας του στρατού της

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν.

“Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη”, επεσήμανε ο Καϊκόνεν. “Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της “προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά”, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

 

Ξεπουλούν οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν – Η Λετονία δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να την αποφύγουν

Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

Ωστόσο τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

“Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί”, πρόσθεσε.

 

Η μερική επιστράτευση δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, σύμφωνα με τη Γερμανία – Η Ολλανδία εκτιμά ότι αποτελεί ένδειξη πανικού – Η Πολωνία ανησυχεί ότι η Μόσχα θέλει να αλλάξει τα σύνορα της Ουκρανίας

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση.

“ Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία”, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Και καταδεικνύει επίσης ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά “ χάρη στη μαζική στήριξη (…) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα, που θέλουν να πραγματοποιήσουν οι αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία, δεν θα αναγνωριστούν ποτέ.

Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή “ σοβαρό και κακό βήμα”.

“ Με τη μερική επιστράτευση η Ρωσία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης αυτού του επιθετικού πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα σοβαρό και κακό βήμα το οποίο καταδικάζουμε έντονα”, αντέδρασε στο Twitter ο Χάμπεκ, που είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

“ Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει”, τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS.

“ Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

“ Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

“ Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό”, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ.
21.9.2022