Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδικάζει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε σήμερα τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» του πολέμου που εξαπέλυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τις σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κίεβο. Αυτές οι επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους, ενώ κατέστρεψαν μη στρατιωτικούς στόχους. Καταδεικνύεται για ακόμη μια φορά η απόλυτη βαρβαρότητα του παράνομου πολέμου του κ. Πούτιν εναντίον του λαού της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία με εξοπλισμό αξίας 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχουν επιβάλει πληθώρα κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Αυτές οι επιθέσεις ενισχύουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε ο Μπάιντεν και προσέθεσε: «Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα εξακολουθήσουμε να επιβάλλουμε οικονομικά αντίποινα στη Ρωσία για την επίθεσή της, θα καταστήσουμε υπόλογους τον Πούτιν και τη Ρωσία για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, και θα παρέχουμε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις την απαραίτητη υποστήριξη για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και την ελευθερία».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και τον διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο στον αγώνα του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Η αντιαεροπορική άμυνα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία» με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

«Το κυρίαρχο ζήτημα στη συνομιλία ήταν η αντιαεροπορική άμυνα. Επί του παρόντος, αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα στην αμυντική μας συνεργασία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε νωρίτερα τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» της επίθεσης που εξαπέλυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τις σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κίεβο. Αυτές οι επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους, ενώ κατέστρεψαν μη στρατιωτικούς στόχους. Καταδεικνύεται για ακόμη μια φορά η απόλυτη βαρβαρότητα του παράνομου πολέμου του κ. Πούτιν εναντίον του λαού της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία με εξοπλισμό αξίας 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχουν επιβάλει πληθώρα κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

10.10.2022