Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αναφορικά με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακης  Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε  συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κ. Curtis Ried, ο οποίος του παρέδωσε επιστολή  του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Joe Biden.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαίρει, μεταξύ άλλων, τον ηγετικό ρόλο, το όραμα και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εφαρμογή του εξαιρετικά σημαντικού θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.

Αναφέρεται επίσης στις στενές σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής, οι οποίες ήταν καταλυτικές, ώστε να υλοποιηθεί η εν λόγω πρωτοβουλία.

Εκφράζοντας την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει ενεργά την Κύπρο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Biden διαβεβαιώνει ότι «καθώς προχωράμε με αυτή την πρωτοβουλία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν μαζί σας για να διαχειριστούν τις πολυπλοκότητες αυτού του εγχειρήματος».

Τέλος, επισημαίνει το γεγονός ότι έχει δώσει οδηγίες στον στρατό των ΗΠΑ να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για δημιουργία προσωρινής αποβάθρας στην ακτή της Γάζας, ώστε να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

21.3.2024