Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Σε ομιλία του αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ζελένσκι είπε ότι δεν πρέπει να χάσουν την επαγρύπνηση τους, γιατί η κλίμακα των προκλήσεων δεν έχει μειωθεί. Ο ρωσικός στρατός έχει ακόμη μια αρκετά μεγάλη δυνατότητα να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της χώρας μας. Έχουν άφθονο εξοπλισμό και ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, τους οποίους θα μπορούσαν να στείλουν στη φωτιά του πολέμου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι συνέχισε λέγοντας: «Σε αυτήν ακριβώς τη βάση θεωρώ τις εκθέσεις για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται σε διαφορετικά επίπεδα με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο εχθρός βρίσκεται ακόμα στο έδαφός μας. Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις πόλεις μας. Η Μαριούπολη πολιορκείται. Οι ρουκέτες και οι αεροπορικές επιθέσεις δεν σταματούν».

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα λόγια που προέρχονται από εκπροσώπους μιας χώρας που «ακόμα επιδιώκει τον αφανισμό μας».  Επίσης είπε ότι η Ουκρανία πρόκειται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ασφάλεια για τη χώρα μας». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. «Ορισμένες χώρες μπορεί να μην περιμένουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις θα επηρεάσουν την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ζήτημα των κυρώσεων δεν μπορεί καν να τεθεί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, μέχρι να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει και μέχρι να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη», είπε ο Ζελένσκι. Ζήτησε να ενισχύονται και να εντείνονται οι κυρώσεις κάθε εβδομάδα. «Και πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Όχι μόνο για τους τίτλους των μέσων ενημέρωσης ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά για την πραγματική ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σχετικά με τη δήλωση της Μόσχας: «Δεν διαβάζω τίποτα μέχρι να δω ποιες είναι οι ενέργειές τους». Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε αργότερα στο CNN, «κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις ανακοινώσεις της Ρωσίας» και θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερη ρωσική επιθετικότητα.

 

Πηγή: cnn news