Ο πόλεμος έδωσε άλλη διάσταση στη φετινή γιορτή της γυναίκας.

Η γιορτή της γυναίκας, φέτος, δεν ήταν μια απλή γιορτή. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει στιγματίσει τη νέα χρονιά με τα πιο βαριά αποτυπώματα βίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν από την επίσημη ομιλία της κας Oksana Zabuzhko στην αίθουσα ολομέλειας του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρόεδρος του ΕΚ κα Roberta Metsola τόνισε: «Σήμερα, δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ‘εορτασμός‘. Στην Ουκρανία, βλέπουμε ότι οι γυναίκες αντιστέκονται και παίρνουν τα όπλα εναντίον του εισβολέα. Είναι προνόμιο να έχουμε μαζί μας μια Ουκρανή γυναίκα και συγγραφέα της οποίας τα έργα και η ισχυρή φωνή δείχνουν τη δύναμη των Ουκρανών γυναικών απέναντι στην καταπίεση. Αυτές οι γενναίες και ανθεκτικές γυναίκες αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας, καθώς υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες μας.»

Η κα Oksana Zabuzhko, η οποία εγκατέλειψε την Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες με τις χειραποσκευές της μόνο, τόνισε ότι συνήθιζε στα γραπτά της να δίνει φωνή στις γυναίκες και να αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους, αλλά για πρώτη φορά πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των γυναικών στη ζωή. Προσέθεσε στη συνέχεια: «Δεν μπορώ παρά να θαυμάσω τις συμπατριώτισσές μου που αγωνίζονται μαζί με τους άνδρες μας, διαχειρίζονται την διανομή των προμηθειών στις πολιορκημένες πόλεις μας και γεννούν στα καταφύγια, με γιατρούς να τις συμβουλεύουν μέσω διαδικτύου. Το πρόβλημα είναι ότι η δύναμη του πνεύματός μας δεν μπορεί να σταματήσει τις βόμβες του κ. Putin.» Το μυθιστόρημά της «Fieldwork  in Ukraine  sex», μεταφρασμένο σε δεκαέξι γλώσσες, την κατέστησε ευρέως γνωστή στη διεθνή λογοτεχνική σκηνή το 1996. Έχει δημοσιεύσει δεκαοκτώ άλλα βιβλία, μεταξύ των οποίων το βραβευμένο μυθιστόρημα «The museum of Abandoned  Secrets» (2009). Είναι επίσης κορυφαία υπερασπίστρια της δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Προειδοποιώντας για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, επεσήμανε: «Πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν ξυπνήσει πριν από οκτώ χρόνια όταν εισέβαλε στην Κριμαία. Ένας νέος Χίτλερ ήταν έτοιμος να συνεχίσει το έργο του προηγούμενου. Είμαι εδώ για να σας πω, ως συγγραφέας που γνωρίζει κάτι σχετικά με τη γλώσσα, ότι είναι ήδη πόλεμος και όχι απλά μια τοπική σύγκρουση. Να εμπιστεύεστε τον κ.Putin όταν δηλώνει τις φιλοδοξίες του. Μην φοβηθείτε να προστατεύσετε τον εναέριο χώρο πάνω από όσους μάχονται για να απελευθερώσουν την Ευρώπη από αυτό το φάντασμα του νέου ολοκληρωτισμού

Μετά την ομιλία της, εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων εξήραν το θάρρος των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους και τις αξίες της ΕΕ που διακατέχουν αυτούς και εμάς. Τόνισαν επίσης ότι, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιστάσεις, οι γυναίκες και τα κορίτσια συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες. Επαίνεσαν τις γυναίκες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που διαδηλώνουν θαρραλέα στους δρόμους κατά αυτού του πολέμου.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια και οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά και αυτοί είναι που βγήκαν έξω.

 

 Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φρίκη του πολέμου, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να παλεύουν μέσα από μια ακόμη κρίση. Οι γυναίκες που πλήττονται έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία και το αποτέλεσμα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνει τη δυσάρεστη αλήθεια.

 

Η πρόεδρος του ΕΚ κα Metsola συμπλήρωσε: «Σταθήκαμε σταθερά πίσω από την ταχεία έγκριση της οδηγίας για τη διαφάνεια των αμοιβών. Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι η αρχή της ίσης εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών εφαρμόζεται πραγματικά και σωστά, επειδή στην Ευρώπη ο μισθός σας δεν πρέπει να εξαρτάται από το φύλο σας.»

«Δεν θα περάσουν άλλα 20 χρόνια μέχρι να εκλεγεί η επόμενη γυναίκα πρόεδρος του κοινοβουλίου  και υπόσχομαι να δεσμευτώ και να το υλοποιήσω. Πρέπει να στείλουμε το ισχυρότερο μήνυμα και στις γυναίκες της Ρωσίας: υπάρχουν 1000 Ρώσοι πολίτες στη Ρωσία που έχουν φυλακιστεί επειδή δήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο», κατέληξε η κα Metsola.

Θα έρθει στιγμή που οι γυναίκες στην Πολωνία, στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία θα έχουν τελικά τα ίδια δικαιώματα με τις γυναίκες στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. 

Επιθυμία όλων των γυναικών είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει μια ειδική επιτροπή εργασίας για θέματα φύλου

Οι γυναίκες κατακτούν υψηλές θέσεις και καταξιώνονται μέσα από τη δράση και τη συνεισφορά τους. 

Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες και να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

9.3.2022