“Ο φύλακας των παραμυθιών”, παραμύθι για τη φιλαναγνωσία από τη συγγραφέα, Σταυρούλα Βενιέρη

“Ο φύλακας των παραμυθιών” είναι ένα παραμύθι που μας δείχνει τα οφέλη των βιβλίων και ιδιαίτερα, των παραμυθιών, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ.

Μέσα από την παράξενη ιστορία του μικρού Στεφάνου, ο οποίος δεν αγαπούσε τα παραμύθια, και την αναπάντεχη γνωριμία του με ένα αστείο ανθρωπάκι, που ήταν ο φύλακας των παραμυθιών, τα παιδιά κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν παραμύθια και γενικά, βιβλία.

Άραγε, ο φύλακας και οι χάρτινοι ήρωες θα μπορέσουν να κάνουν τον Στέφανο να καταλάβει την αξία των παραμυθιών και πόσες πολλές γνώσεις μπορούν να του προσφέρουν;

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, τη φαντασία τους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους με δύναμη και θάρρος.

Τέλος, αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, εκτιμούν τη ζωή και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνα, καθώς ένα παραμύθι είναι πολλές φορές η καλύτερη συντροφιά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει προτάσεις και δράσεις για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, θέματα συζήτησης εκπαιδευτικών με τα παιδιά, ιδέες για ζωγραφική και εύκολες κατασκευές που μπορούν να δημιουργήσουν οι μαθητές με απλά υλικά. 

Επιπλέον, περιλαμβάνει ολόκληρο το παραμύθι σε μορφή έμμετρου ποιήματος, καθώς η ανάγνωση, η απαγγελία και η απομνημόνευση ποιημάτων έχει ιδιαίτερη αξία για τα παιδιά!

Περιέχει CD – ROM με το υλικό του βιβλίου.

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα

Κύριος στόχος μου μέσα από την ιστορία “Ο φύλακας των παραμυθιών” είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την αξία των παραμυθιών και γενικά, των βιβλίων στη ζωή τους, διότι μέσα στις σελίδες τους υπάρχει ένας άλλος κόσμος που προσφέρει πολύτιμα εφόδια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι μικροί αναγνώστες διαβάζοντας το συγκεκριμένο παραμύθι και ξεφυλλίζοντας τις ενδιαφέρουσες εικόνες του, κατανοούν την σπουδαιότητα της πνευματικής καλλιέργειας και συνειδητοποιούν την ωραιότητα του εαυτού τους! 

Επιπλέον, θεωρώ ότι με το διάβασμα ενός παραμυθιού, τα παιδιά εξερευνούν κι ανακαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο, βελτιώνονται, αναπτύσσονται κι επινοούν τρόπους για να γίνουν πιο δημιουργικοί άνθρωποι.

Βασικό μου κίνητρο για τη συγγραφή παιδικών βιβλίων είναι η πεποίθησή μου ότι μπορούμε μέσα από τα παραμύθια να ομορφαίνουμε τον κόσμο των παιδιών και να τα κάνουμε να χαμογελούν…Ας μην τους το στερήσουμε!

                                                                     Σταυρούλα Βενιέρη