Πέθανε η συγγραφέας και ερευνήτρια Μαριάννα Δήτσα

Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ερευνήτρια και συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα.

Υπήρξε σύντροφος του Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης «Ο Πολίτης».

Η Μαριάννα Δήτσα συμμετείχε στην συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης». Η ίδια ήταν σπουδαία συγγραφέας και άφησε πίσω της μοναδικό έργο, ενώ υπήρξε η έμπνευση του Διονύση Σαββόπουλο για το μοναδικό τραγούδι «Συννεφούλα».

Ως συγγραφέας και ερευνήτρια άφησε πίσω τα έργα της: Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ,  Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880, Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη, ενώ είχε εκδώσει το βιβλίο του Αλέξανδρου Βικέλα «Λουκής Λάρας».

Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης αποχαιρέτησε την Μαριάννα Δήτσα μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.

Η ανάρτηση του Θωμά Κοροβίνη

«Αντίο, Μαριάννα μας

Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης “ο πολίτης”, γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα.

Αντίο, καλή μου φίλη! Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!»

29.12.2029