Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Φράσεις σαν κι αυτή, τις ξέρετε –και τις ξέρουμε όλοι- πολύ καλά: « Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το μεσημέρι ……….., διαμαρτυρόμενοι για……….. Λόγω της συγκέντρωσης, η αστυνομία προχώρησε σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Σταδίου και Φιλελλήνων».
Πόσα χρόνια τις βλέπουμε, τις ακούμε, τις διαβάζουμε και το κυριότερο, τις ζούμε στο πετσί μας αυτές τις φράσεις, τις ανακοινώσεις, τις πρωτοβουλίες; Πόσα χρόνια ακούμε διαβεβαιώσεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο Κέντρο της πρωτεύουσας; Πόσα χρόνια έχουν περάσει που ΔΕΝ βελτιώνονται;
Το Κράτος, οι κυβερνήσεις, η Αστυνομία, ο Δήμος, όλοι αυτοί οι φορείς που ενέχονται στην εγκατάλειψη του Κέντρου της πρωτεύουσας και περίπου αδιαφορούν, δεν κάνουν τη δουλειά τους και επιτρέπουν την επικράτηση του χάους;
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μου «επέτρεψαν» να μείνω στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής, το χάος της Αθήνας από τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τις πορείες αποτέλεσε θέμα ομιλιών μου, συζητήσεων, ερωτήσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Με είχαν ρωτήσει πριν από 3-4 χρόνια , με όχι και πολύ ευγενικό τρόπο ; «Και τι έκανες εσύ όταν ήσουν βουλευτής και Δημοτικός Σύμβουλος;»
Είχα απαντήσει. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε είχε γίνει το ο,τιδήποτε εκτός από το Μεγάλο Περίπατο και τους Φοίνικες του Μπακογιάννη που όχι δεν βελτίωσαν τα πράγματα αλλά χειροτέρεψαν την κατάσταση και προσέφεραν καλό θέμα για σχολιαστές και επιθεωρησιογράφους.
Τον τελευταίο καιρό, λόγω ασθένειας δεν είχα κυκλοφορήσει στο Κέντρο της Αθήνας. Κι όταν το έκανα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό από τα «καινούργια» ….αρδευτικά κανάλια που έχουν ανοίξει στην Πανεπιστημίου, απαλλάσσοντάς μας μιας και δια παντός από τον Μεγάλο Περίπατο που απλώς κόστισε κάποια δις. Δεν ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες. Ποιος θέλει να κάνει τι και πότε. Θέλω μόνο να ξαναδημοσιεύσω τα κυριότερα σημεία μιας κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας και της απάντησης του Υπουργείου :
« 30/6/2006 ΕΡΩΤΗΣΗ 77- Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας
Προς τους Υπουργούς κλπ…κλπ…κλπ…
Από τις εικόνες που είδαμε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και αναμεταδίδονται και από ξένα ΜΜΕ αλλά και από το δραματικό περιεχόμενο τού Δελτίου Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά την συνάντηση με τους επιτελείς του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, προκύπτει ότι ο εμπορικός κόσμος στέλνει πλέον, «κραυγή αγωνίας» αναζητώντας άμεσα λύση. Είναι πασιφανές ότι τα καταστήματα κάθε λογής υφίστανται διωγμό, τεράστιες απώλειες, αγγίζουν τον οικονομικό μαρασμό από τις πορείες, τις διαδηλώσεις και, τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και φυσικά τις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πλέον ακολουθούν τις διαδηλώσεις. Oι ιδιοκτήτες 15.000 καταστημάτων λιανικού, κυρίως, εμπορίου, θεωρούν την κατάσταση τραγική και το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας απρόσιτο για τις χιλιάδες των ξένων επισκεπτών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
Δεχόμενοι ως αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας, της διαμαρτυρίας και της διαδήλωσης πολιτών, πως αντιμετωπίζεται η ανάγκη να προστατευτούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εμπόρων; Εξετάζονται τρόποι-και ποιοι- να προστατευτεί η περιουσία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών; Αντιμετωπίζεται θετικά το αίτημα των εμπόρων της Αθήνας για αποζημίωση από τις ζημιές; Αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αλλαγής των μηχανισμών προστασίας των επιχειρήσεων μέσω διαφορετικής αστυνόμευσης αφού τα μέτρα έχουν αποτύχει;
Σε απάντηση της ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, σας γνωρίζουμε ότι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων και πορειών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και ο τρόπος αντιμετώπισής του απασχολεί έντονα το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την πραγματοποίηση των ως άνω εκδηλώσεων, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα που επιφέρουν ταλαιπωρία.
Η Αστυνομία, λαμβάνει εντός των αρμοδιοτήτων της, όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης, την πρόληψη επεισοδίων ή άλλων εκτρόπων, την προστασία προσώπων ή πραγμάτων, με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια που εκπονούνται από για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τον προβλεπόμενο όγκο διαδηλωτών και τα λοιπά στοιχεία και εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία προς κάθε κατεύθυνση, με αντικειμενικότητα και αμεροληψία.
Προκειμένου να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν τα προβλήματα, , το Υπουργείο μας προτίθεται να προσκαλέσει σε συνάντηση τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον τρόπο περιορισμού των συναθροιζομένων – πορευομένων σε ένα τμήμα του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται δυσμενείς συνέπειες στην κυκλοφορία των οχημάτων και να μη διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ αυτόν που είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση της δημόσιας συνάθροισης- πορείας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ …………»
Έστω με 18 χρόνια καθυστέρηση, περιμένουμε τη σύσκεψη, την κινητοποίηση, τη δραστηριοποίηση, νέα μέτρα κυκλοφορίας και ο,τιδήποτε άλλο. Αλλά γρήγορα. Γιατί ο νέος «Περίπατος της Αθήνας» και οι νέοι Φοίνικες είναι εκεί, κάπου στη γωνία και περιμένουν.
Δημήτρης Κωνσταντάρας
Δημοσιογράφος
31.1.2024