Παγιδευμένοι στη Ρωσία του Πούτιν – Οι έφηβοι ως εχθροί του κράτους…

Της Vicky Kostenas Lagdos

Η Anya είναι μια κανονική έφηβη από τη Μόσχα και όπως πολλοί άλλοι ονειρεύεται μια καλή ζωή στη Ρωσία. Στη συνέχεια όμως τον Μάρτιο του 2018 συνελήφθη ξαφνικά μαζί με άλλους. Κατηγορούνται ότι δημιούργησαν εξτρεμιστική ομάδα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η μητέρα της Anya η Γιούλια αγωνίζεται απεγνωσμένα να αποδείξει την αθωότητα της κόρης της.

Η Anya Pavlikova είναι μια 17χρονη έφηβη από τη Μόσχα:

λατρεύει τα ζώα, τη μουσική και την οικολογία. Συζητά με άλλους νέους σε μια ομάδα Telegram και η κριτική για τις πολιτικές του Πούτιν είναι επίσης ένα θέμα. Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία είναι ο Ruslan D., ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός για την κριτική του Πούτιν. Προτείνει συνάντηση στην πραγματική ζωή, νοικιάζει δωμάτια και όπως αποδεικνύεται αργότερα- τα εξοπλίζει με βιντεοκάμερες.

Στις συναντήσεις προτείνει να μετατραπεί η ομάδα σε ένα «πραγματικό πολιτικό κίνημα»,

το οποίο θα πρέπει να αυτοαποκαλείται «Novoe Velichie»,  που σημαίνει «Nέο Μεγαλείο».

Η ομάδα κατασκευάζει φυλλάδια και μαθαίνει από τον Ruslan D. πώς να φτιάχνει μολότοφ.

Αφού γύρισε αρκετό ενοχοποιητικό υλικό ο Ruslan D. παραδίδει τα «στοιχεία» στην αστυνομία.
Όλα τα μέλη της ομάδας συλλαμβάνονται τον Μάρτιο του 2018, εκ των οποίων μερικά από αυτά αναγκάζονται κάτω από βασανιστήρια να κάνουν ψευδείς δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου.

Η νεαρή σκηνοθέτιδα από τη Μόσχα Anna Shishova παρακολουθεί τις δοκιμές των νέων εδώ και αρκετά χρόνια και συνοδεύει τον ολοένα και πιο απελπισμένο αγώνα της μητέρας της Anya, Γιούλια, να αποδείξει την αθωότητα της κόρης της.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, ότι ο Ruslan D. εργάζεται για τη ρωσική μυστική υπηρεσία και ότι η FSB έχει διεισδύσει στους νέους γύρω από την Anya. Παράλληλα με τους πυροβολισμούς η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία επιδεινώθηκαν από το 2018 και τα λίγα μέσα ενημέρωσης, που ήταν ακόμα ανεξάρτητα, απαγορεύτηκαν. Ένα νέο επίπεδο εκφοβισμού είναι οι κυβερνοπαγίδες από τη μυστική υπηρεσία FSB, όπως δείχνει το παράδειγμα της ομάδας γύρω από την Anya.

Ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Anna Shishova

 

Vicky Kostenas Lagdos, Poetessa

Zürich,

19. Januar 2023