Παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Το Συμβούλιο προσθέτει τέσσερα άτομα και μία οντότητα στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά τεσσάρων προσώπων και μιας οντότητας στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Οι νέοι κατάλογοι περιλαμβάνουν τρία άτομα που απασχολούνται στο ρωσικό δικαστικό σύστημα υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, ιδίως σε σχέση με την υπόθεση του πολιτικού της αντιπολίτευσης, ακτιβιστή της δημοκρατίας και ειλικρινούς κριτικού του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα. Οι καταχωρίσεις περιλαμβάνουν επίσης το ρωσικό παρακυβερνητικό Safe Internet League που βοηθά τη ρωσική κυβέρνηση στην επιβολή πρακτικών λογοκρισίας, μαζί με την Ekaterina Mizulina , την Πρόεδρο του Safe Internet League, υπεύθυνη για σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης.

Όσοι απαριθμούνται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε  δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων , άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους  . Επιπλέον, η  απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ  ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη σοβαρή επέκταση της περιοριστικής νομοθεσίας και τη συστηματική καταστολή κατά της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, καθώς και την αμείωτη καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, μεμονωμένων δημοσιογράφων, μελών της πολιτικής αντιπολίτευσης και άλλων επικριτικών φωνών.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους όσους φυλακίζονται με κατηγορίες πολιτικών υποκινούμενων. Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την πολιτικά υποκινούμενη απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας να καταδικάσει τον Vladimir Kara-Murza σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων του εισηγμένου ατόμου και οντότητας, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ιστορικό

Στις 7 Δεκεμβρίου 2020 , το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/1999 σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά των σοβαρών παραβιάσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023 , το Συμβούλιο παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

29.1.202

Τελευταία Άρθρα