Παρέμβαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει αποφασιστικά στην ενεργειακή και αμυντική της αυτονομία υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην παρέμβασή του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας πως «το ευρωπαϊκό εγχείρημα δυναμώνει σε περιόδους κρίσεων».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συμμετείχε με την Ομοσπονδιακή Υπουργό για την ΕΕ και το Σύνταγμα της Αυστρίας Karoline Edtstadler και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Vincenzo Amendola σε πάνελ με τίτλο «The Future of Europe Post Ukraine War», τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αποτέλεσε την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε αναφορά στην ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο μήνυμα «Ελευθερία ή Θάνατος!» της Ελληνικής Επανάστασης. Ειδικότερα, επισήμανε ότι οι αξίες που υπερασπίζονται στην Ουκρανία δεν είναι νέες και σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία, τη φιλελεύθερη δημοκρατία και το δικαίωμα κάθε έθνους να αποφασίζει με ποιους θα βαδίζει. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία που έχει η ενότητα για την Ευρώπη. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ακολουθούμε όλοι τους ίδιους κανόνες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας με το μέγιστο των δυνάμεών μας, γιατί η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου το Κράτος Δικαίου είναι τόσο σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά. Αντιπαρέβαλε, μάλιστα, τη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, δεν επιβάλλει τις κυρώσεις, αντίθετα επωφελείται από αυτές στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αφενός για τη συγκράτηση των τιμών και αφετέρου για τη διερεύνηση όλων των εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, από τις οποίες μπορεί να εισαχθεί αέριο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Αφρική αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος. Εκεί «έχουμε αρκετά αποθέματα, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πρέπει να δράσουμε άμεσα», τόνισε. Ωστόσο, όπως είπε, ο τελικός στόχος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, πράγμα που ωφελεί το περιβάλλον, εξασφαλίζει τη φθηνότερη ενέργεια και μειώνει τη γεωπολιτική εξάρτηση της Ευρώπης από οποιονδήποτε προμηθευτή.

Σε ό, τι αφορά τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, διευκολύνοντας τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και μη συνυπολογίζοντας τις δαπάνες στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι καλή η στιγμή για διεύρυνση της ΕΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «θα χάσουμε, αν δεν κινηθούμε γρήγορα σε ό, τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια»,

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του «Euronews» Φαίη Δουλγέρη.

7.4.2022